Engleski vinari, nekoć smatrani autsajderima u svijetu vina, sada doživljavaju pravi procvat, a njihova pjenušava vina sve se češće uspoređuju sa šampanjcem. Zahvaljujući klimatskim promjenama koje su jug Engleske učinile idealnim za uzgoj grožđa, industrija se nada značajnom porastu izvoza i globalnom priznanju, piše Reuters.
Ono što je nekoć bio izazov, sada je postala prednost. Rastuće temperature omogućile su engleskim vinarima uzgoj sorti grožđa poput chardonnaya, pinot noira i pinot meuniera - istih onih koje se koriste u proizvodnji francuskog šampanjca. Regije poput Kenta, Sussexa i Hampshirea danas imaju klimatske uvjete slične onima u regiji Champagne prije nekoliko desetljeća, što rezultira vinima iznimne kvalitete koja osvajaju međunarodne nagrade.
Vodeći proizvođači, poput vinarije Chapel Down, ne skrivaju svoje ambicije. Planiraju udvostručiti proizvodnju i značajno povećati izvoz, s posebnim naglaskom na tržišta poput Sjedinjenih Američkih Država i Skandinavije.
Cilj udruženja WineGB je povećati izvoz s trenutačnih sedam na čak 25 posto ukupne proizvodnje do 2025. godine. Unatoč izazovima koje je donio Brexit, poput složenije papirologije i većih troškova, industrija ostaje optimistična i traži nove putove do globalnih potrošača.
Kako bi zaštitili svoj ugled i kvalitetu, engleski vinari rade na dobivanju statusa zaštićene oznake izvornosti (PDO) za vina iz Sussexa. Time bi se Sussex brendirao kao jamstvo kvalitete - slično kao što su Champagne u Francuskoj ili Prosecco u Italiji.
Ovaj je korak ključan za dugoročno pozicioniranje engleskih vina kao premium proizvoda na svjetskoj sceni, potvrđujući da njihova renesansa nije prolazni trend, već početak nove ere u vinarstvu.