Engleska vratila više od 30.000 putnika Thomasa Cooka, povratak čeka još 135.000

Foto: Getty images

NAKON što je u ponedjeljak službeno bankrotirala najstarija svjetska turistička tvrtka Thomas Cook i odmah prestala s radom, britanska Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) krenula je s organizacijom povratka putnika.

Tako je CAA već prvoga dana prestanka rada te tvrtke, 23. rujna, osigurala povratak u Veliku Britaniju za 14.700 putnika na 64 leta. U utorak je bio predviđen povratak 16.800 putnika na 74 leta, piše CAA na svojim službenim stranicama.

S obzirom na to da CAA namjerava u Britaniju vratiti više od 150.000 ljudi, njen program osiguranja povratnih letova trebao bi trajati do nedjelje 6. listopada.

“Ostalo nam je još 13 dana da za 135.300 putnika osiguramo povratak u Veliku Britaniju. Radimo bez prestanka i surađujemo s vladom i zrakoplovnim kompanijama“, napisala je jučer CAA.

Ogromni dugovi

Podsjetimo se, Thomas Cook se urušio pod teretom dugova od 1,7 milijardi funti, konkurencije online turističkih usluga, izmijenjenog turističkog tržišta kojemu se nije prilagodio i geopolitičkih događaja. Prošle je godine toplinski val u Europi stvorio gubitke zbog odustajanja putnika od rezervacija.

Kompanija je u kolovozu postigla dogovor s kineskim dioničarem Fosun Tourismom i skupinom banaka i vlasnika obveznica o financijskoj injekciji "teškoj" 900 milijuna funti. Zauzvrat je kineska tvrtka trebala postati vlasnik najmanje 75 posto udjela u Cookovu turističkom poslovanju i 25 posto udjela u zrakoplovnoj tvrtki.

Preostali udjeli trebali su pripasti zajmodavcima i vlasnicima obveznica.

Tvrtka je u posljednji tren bila suočena s novim zahtjevima da pronađe dodatnih 200 milijuna funti kako bi sa zajmodavcima postigla dogovor o dokapitalizaciji koja joj je trebala pomoći smanjiti dugove i prebroditi zimski period slabe potražnje za putovanjima.

Prema tvrdnjama izvora upoznatog s pregovorima, dodatni je novac od Thomasa Cooka u posljednji tren zatražio Royal Bank of Scotland (RBS) uz obrazloženje da situacija postaje "kritična".

Jedna od najstarijih britanskih kompanija

Likvidacija tvrtke označava kraj jedne od najstarijih britanskih kompanija koja je život započela 1841. organiziranjem lokalnih izleta. Preživjela je dva svjetska rata, bila začetnicom turističkih paket-aranžmana i masovnog turizma.

Tvrtka je upravljala hotelima, odmaralištima i zrakoplovima koji su ugostili 19 milijuna ljudi godišnje u 16 zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.