KORONAVIRUS

Epidemiolog: Netko zaražen koronavirusom će kad-tad doći u Hrvatsku

Krunoslav Capak Foto: Index

U PODNE je održana konferencija za medije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iznijeli su najnovije informacije o koronavirusu. Javnosti se obratio voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a dr. sc. Bernard Kaić.

Kaić je rekao da je zabilježen još jedan sumnjivi slučaj u Hrvatskoj. Muškarac iz Dubrovnika ima blage simptome pa su poslali uzorke na analizu, ali Kaić ne vjeruje da će biti pozitivan. Rezultati testova dvojice muškaraca iz Vinkovaca bit će poznati poslijepodne.

Najnoviji podaci govore da je u svijetu 20.606 oboljelih, a od toga 190 izvan Kine. Umrlih je 427. Na području Europske unije je 27 zaraženih.

Kaića su novinari pitali o autobusu punom turista iz Hong Konga. On je potvrdio da se ti turisti nalaze u Hrvatskoj, ali rekao je da to nema veze jer Hong Kong nije u rizičnoj skupini zemalja. 

"Gotovo je nemoguće da netko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku"

Također, potvrdio je da su i dvije turistice iz Kine koje su se ukrcale u Ljubljani u bus i preko Bregane ušle u Hrvatsku zdrave, ali pod nadzorom. Nemaju simptome bolesti. One se i dalje nalaze u Hrvatskoj.

"Što se tiče gripe, ove sezone nije visoka zaraznost. Jedna bolesna osoba zarazi dvije osobe. Prema najnovijim informacijama, koronavirus je puno zarazniji od gripe. Ako se brzo ne zaustavi zaraza u Kini, praktički je nemoguće da bolest ne dođe u Hrvatsku", rekao je Kaić.

"Ako se ovako nastavi iduća dva mjeseca, nemoguće je da netko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku", zaključio je Kaić i dodao da ipak ne treba paničariti.

Tekstualni tijek presice

12:18 "Ako se ovako nastavi iduća dva mjeseca, nemoguće je da netko od zaraženih ne dođe u Hrvatsku", zaključio je Kaić i dodao da ipak ne treba paničariti.

12:16 "Što se tiče gripe, ove sezone nije visoka zaraznost. Jedna bolesna osoba zarazi dvije osobe. Prema najnovijim informacijama, koronavirus je puno zarazniji od gripe. Ako se brzo ne zaustavi zaraza u Kini, praktički je nemoguće da bolest ne dođe u Hrvatsku", rekao je Kaić.

12:14 Dvije turistice iz Kine su u Zagrebu, ali nisu zaražene.

12:10 Turisti iz Hong Konga su jučer ušli u Hrvatsku, ali Hong Kong nije u skupini rizičnih zemalja.

12:02 Što se tiče uzoraka dvojice muškaraca, rezultati će biti danas popodne.

12:00 Javnosti se obratio dr. sc. Bernard Kaić, koji je rekao da je još jedan sumnjivi slučaj zabilježen u Hrvatskoj. Muškarac iz Dubrovnika ima blage simptome pa su poslali uzorke na analizu, ali Kaić ne vjeruje da će biti pozitivan.

Karantena u Hrvatskoj?

Dr. Kaić je jučer rekao da su preporuke građanima za putovanja iste kao i prije dva tjedna, iako se ne preporučuje put u pokrajinu Hubei jer neće moći izaći iz nje. 

"Nijedan put prijenosa još nije isključen i zato treba paziti na sve, kao kad se i inače ide u neku egzotičnu zemlju", dodao je Kaić.

Na pitanje zašto u Hrvatskoj nema karantene, Kaić je odgovorio da je odluka o karanteni više politička jer je to prilično grubo kršenje slobode međunarodnog prometa.

"Karantena je zabrana kretanja, odnosno izolacija zdravih ljudi. Čak imamo u preporukama karantenu za vrlo specifičnu kategoriju stanovnika, a to bi bili bliski kontakti oboljelih", rekao je Kaić.

Jesu li kirurške maske dovoljna zaštita?

Na to pitanje Kaić je odgovorio - kako za što.

"Za uobičajeni socijalni kontakt se smatra da su kirurške maske sasvim dovoljne. Za intenzivniji, bliski kontakt se preporučuju maske s višom razinom filtriranja, to su takozvane FMP2 maske, a kod dijagnostičkih zahvata se preporučuje još viša razina zaštite, to su FMP3 maske", rekao je Kaić.

Cjepiva neće biti tako skoro

Cjepiva zasad nema, a Kaić procjenjuje da ga neće skoro ni biti.

"Za manje od godinu-dvije ne bih predvidio ni eksperimentalnu fazu cjepiva, osim ako se ne pokrenu neki posebni mehanizmi koji se ponekad pokreću, kao što su za ebolu, recimo, pokrenuli prošle godine", rekao je Kaić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.