Epidemiologinja: Situacija s koronom u Hrvatskoj je stabilna

Foto: Pixsell/Matija Habljak

Epidemiologinja Dijana Mayer izjavila je danas da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj stabilna, dnevno se evidentira 30-ak novooboljelih, ali nema značajnijeg porasta broja hospitaliziranih ni umrlih od te bolesti. "Dnevno se oko 30-ak novooboljelih potvrdi PCR-om. To nije ništa alarmantno, bitno je da je stanje stabilno i pod kontrolom", izjavila je Hini epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz blagi porast broja oboljelih od korone. 

Nova varijanta zasad nije detektirana

Ističe da su simptomi bolesti blagi, uključuju temperaturu, kašalj i malaksalost, te su vrlo slični gripi. "Nema mjesta za paniku i sve je pod kontrolom, zdravstveni sustav nije opterećen", dodala je Mayer. Nova varijanta koronavirusa za sada još nije detektirana u Hrvatskoj, kaže Mayer uz napomenu da nije bilo puno PCR testiranja s obzirom na epidemiološku situaciju.

Zbog porasta broja zaraženih, u posljednje su vrijeme u dvije dalmatinske bolnice uvedeni neki oblici ograničavanja posjeta oboljelima. Također, u Istarskoj županiji od početka kolovoza primjetan je trend povećanja broja zaraženih koronavirusom, a u pulskoj bolnici u zadnje je vrijeme oko 20 posto testiranih pacijenata bilo pozitivno.

Očekuje se nova preporuka dodatnog cijepljenja

Prema podacima sa službene stranice hrvatske vlade za praćenje korone, u Hrvatskoj su 302 aktivna slučaja zaraze. Najviše aktivnih i novih slučajeva ima Grad Zagreb, a slijede Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić nedavno je izjavila kako se očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti preporučiti dodatno cijepljenje.