Epidemiologinja: U Hrvatskoj raste broj podvarijanti omikrona

Screenshot: HRT

SLUŽBENO još uvijek traje pandemija koronavirusa jer pravila o covid-potvrdama ostaju na snazi idućih 12 mjeseci. Počinje ljeto, građani se sve više kreću na otvorenome i završava školska godina tako da bi s te strane broj novozaraženih trebao biti sve manji.

No, s druge strane kreću godišnji odmori, putovanja i boravak među velikim skupinama ljudi.

"Pacijenti uglavnom imaju slabu kliničku sliku"

"Korona nije nestala, pandemija nije završila, ona je među nama. Na svu sreću, svi smo se naučili živjeti s koronom. Mjere su odavno popustile. Za nas epidemiologe posao se nešto smanjio, ali svaki dan pratimo broj novooboljelih, broj hospitalizacija, sadržaj posla nam je ostao isti. Na svu sreću, život se vratio na ono staro normalno. Ipak, opreza nikada dosta", rekla je Diana Mayer, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a prenosi HRT.

"Pacijenti uglavnom imaju slabu kliničku sliku ili su asimptomatski te se bolest slučajno otkriva. Velik je broj ljudi prokužen, puno je i cijepljenih, a to dovodi do male smrtnosti. No, i dalje se treba držati nekih mjera. To je higijena tijela, potom i higijena prostora. Hoteli i restorani su primjerice jako puno podigli svoj higijenski standard. Očekujemo turističku sezonu takvu da svi mogu bez problema doći. To je sve skupa jedan plus cijele pandemije", dodala je.

U Hrvatskoj raste broj podvarijanti omikrona

"Dnevno imamo od 400 do 500 slučajeva, a da pola otpada na novooboljele, a ostalo na one koji su se opet razboljeli. Mnogi od njih su cijepljeni. Bolest je nepredvidiva. Omikron je trenutno dominantan, ali on ima više svojih podvrsta. U zadnjih dva tjedna je porasla učestalost podvarijanti", ističe Mayer.

"Tri mjeseca nakon preboljenja može se javiti postcovid sindrom. On nema određenog pravila. Nisu samo poremećaji respiratornog sustava, već je to umor te on zna zahvatiti sve organe. U 2021. imali smo oko 12 tisuća dijagnoza postcovid sindroma. U prvih dva mjeseca 2022. imali smo dvostruko više. Bilo koji simptom koji se zadržava dulje od tri mjeseca nakon korone, može biti dijagnosticiran kao postcovid sindrom", dodaje.

"Procijepljeno je oko 68% stanovništva. Slično je i u brojnim drugim zemljama. Dolaze  nove varijante cjepiva, očekuju se krajem kolovoza ili početkom rujna. Ako ih odobri EMA, mi ćemo ih primjenjivati", kazala je Mayer.