Erdogan pozvao Trumpa u posjet Turskoj

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa u posjet Turskoj sljedeće godine, priopćio je glasnogovornik Bijele kuće.

"Iako se ne planira ništa konkretno, predsjednik je otvoren za potencijalni sastanak", navodi u priopćenju glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley.

Sukob u Siriji, ubojstvo saudijskog novinara u konzulatu u Istanbulu i zahtjev Turske za izručenjem muslimanskog klerika iz Sjedinjenih Država neka su od glavnih pitanja u odnosu dvaju NATO saveznika.

Erdogan je pozdravio Trumpovu naglu odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, što bi trebalo ukloniti izvor nesuglasica između dviju zemalja.

Što će reći o Khashoggiju?

Američki vojni dužnosnici posjetit će Tursku ovog tjedna kako bi razgovarali s kolegama o detaljima povlačenja iz Sirije, izjavio je u ponedjeljak Erdoganov glasnogovornik.

Trump i Erdogan različito su reagirali na ubojstvo novinara Jamala Khashoggija 2. listopada.

Trump je rekao kako želi da Washington stane uz saudijsku vladu i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana unatoč procjeni CIA-e da je princ vjerojatno naredio ubojstvo.

Erdogan se trudio zadržati međunarodnu pozornost na Khashoggijevu ubojstvu i staviti naglasak na princa. Saudijska Arabija je izjavila da princ nije znao za ubojstvo.

Trump je prošlog mjeseca izjavio kako ne razmišlja o izručenju muslimanskog svećenika Fethullaha Gulena, kojeg Turska okrivljuje za neuspješni državni udar 2016., u sklopu napora za ublažavanje turskog pritiska na Saudijsku Arabiju zbog ubojstva Khashoggija.

Turski ministar vanjskih poslova izjavio je prošlog tjedna kako je Trump tijekom sastanka s Erdoganom u Buenos Airesu rekao kako radi na izručenju Gulena.

Visoki dužnosnik Bijele kuće poslije je rekao da se tijekom sastanka u Argentini Trump nije obvezao predati Gulena Turskoj. 

Washington je podupirao sirijske kurdske borce YPG, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.