Erdogan SAD-u: Uklonite kurdske borce s istoka Sirije ili ćemo mi

Foto: EPA

TURSKE snage ući će u sirijski grad Manbidž ako Sjedinjene Države ne uklone kurdske borce milicije YPG, a ciljat će i daljnja istočna područja koja nadziru Kurdi, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je ovaj tjedan najavio da će Turska pokrenuti novu operaciju protiv milicije sirijskih Kurda YPG koja ima potporu Sjedinjenih Država i koja nadzire dijelove sjevernog pograničnog područja Sirije. Ako Turska svoj naum provede u djelo, bit će to njezina treća vojna kampanja u Siriji u dvije godine.

Erdogan: Predali su arapski grad terorističkoj organizaciji

Ankara i Washington dugo su bili u sukobu zbog Sirije, gdje je SAD u borbi protiv džihadističke tzv. Islamske države podupirao kurdski YPG koji Turska naziva terorističkom organizacijom i produženom rukom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

"Manbidž je područje u kojem žive Arapi no predali su to područje terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

Turska se žali na sporu provedbu sporazuma s Washingtonom o povlačenju iz Manbidža kurdskih boraca iz YPG-a.

Dao ultimatum Amerikancima

Erdogan je poručio Amerikancima: "Sada vam kaže da to područje očistite, uklonite ih ili ćemo mi ući u Manbidž. Mislim da sam bio vrlo jasan". 

Nadalje je u obraćanju članovima Organizacije islamske konferencije Erdogan poručio da je Turska odlučna donijeti "mir i sigurnost" u područja istočno od Eufrata gdje YPG kontrolira područje veće od 400 km duž granice s Irakom.

Pentagon je već u srijedu priopćio da će svaka jednostrana akcija u sjeveroistočnoj Siriji biti neprihvatljiva i razlog velike zabrinutosti.

SAD tvrdi da je postavio promatračka mjesta na sirijskoj strani granice i da novi položaji pomažu u odvraćanju napada i sigurnosne prijetnje protiv Turske. 

Erdoganu je, međutim, dosta čekanja na akciju protiv milicije YPG.

Turska smatra sirijske i turske kurdske borce istom terorističkom organizacijom

Turska ne pravi razliku između sirijskih Kurda i boraca PKK-a koji su 34 godine vodili ustanak radi osnutka vlastite države na jugoistoku Turske.

Erdogan je i tom smislu poručio: "Ne samo da branimo sigurnost naše zemlje kada djelujemo u Siriji, mi također branimo čast našeg naroda". 

Kurdski zapovjednik Mazloum Kobanin rekao je u četvrtak da će Sirijske demokratske snage (SDF) oštro odgovoriti na napade.

SDF je savez kurdskih, arapskih i sirijskih milicija, a u njima je i manji broj turkmenskih te čečenskih boraca, ali vojno zapovjedništvo osigurava YPG.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.