Erdogan: Nisam diktator nego smrtnik, mogu umrijeti bilo kada

Foto: FAH

NAKON povijesnog turskog referenduma o ustavnim reformama, za koji kritičari tvrde da daju predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu gotovo diktatorske ovlasti, i sam Erdogan se oglasio o navedenim optužbama.

"Ja sam smrtnik"

U intervjuu za CNN, Erdogan je u svom osebujnom stilu obrazložio zašto ne smatra da radikalno širenje (dosad uglavnom ceremonijalnih) predsjedničkih ovlasti vodi Tursku u diktaturu. "Ovo nije sustav koji pripada Tayyipu Erdoganu. Ja sam smrtnik, mogu umrijeti bilo kada. Stoga, je li moguće stvoriti sustav za smrtno biće koje može umrijeti u bilo kojem trenutku?", odgovorio je Erdogan na pitanje novinarke.

"Sustav predstavlja promjenu, transformaciju u demokratskoj povijesti Turske", dodao je. Na dodatno pitanje o kritikama, zbog "marša prema diktaturi", Erdogan je odvratio da njegovi kritičari "već 14 ili 15 godina koriste tu frazu" te "da govore o nečemu što se nije dogodilo":

"Diktatura ne proizlazi iz glasačke kutije"

"Da bi se diktatura dogodila, ne morate nužno imati predsjednički sustav. Da vam kažem nešto, mi ovdje imamo izbore, glasačku kutiju. Ako kažete da glasačka kutija proizvodi diktatora, to bi bilo nepravedno, nepošteno prema osobi koja je izabrana. U isto vrijeme, to bi bio izraz nepoštovanja prema glasačima. Demokracija proizlazi iz naroda, to je ono što zovemo voljom naroda", završio je svoje izlaganje turski predsjednik.

Jednako je zanimljiv bio i Erdoganov komentar na činjenicu da je njegov referendum prošao s vrlo tankom većinom od samo 51.4%. "Ja dolazim iz nogometnog miljea", rekao je ovaj bivši nogometaš: "Nije bitno jeste li dobili 1-0 ili 5-0. Krajnji cilj je dobiti utakmicu."

Erdogan je već ranije odbacio optužbe oporbe i turske odvjetničke komore za izbornu prijevaru i kritike promatračke misije Vijeća Europe i OESS-a da referendum nije održan u skladu s europskim standardima. Turska "neće vidjeti, čuti ni prihvatiti" izvještaje europskih promatrača koji "trebaju znati gdje im je mjesto", odvratio je Erdogan u ponedjeljak na skupu pred svojim pristašama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.