Erjavec privremeno povukao kandidaturu za mandatara slovenske vlade

Foto: EPA

KARL Erjavec, kojega je slovenski oporbeni blok, nazvan Koalicija ustavnog luka (KUL), kandidirao za mogućeg mandatara nove slovenske vlade, objavio je da se ta kandidatura "privremeno povlači" sve dok se ponovo ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika u parlamentu.

Erjavec i koalicija KUL time su reagirali na rizik da devet parlamentarnih zastupnika, koji su prošlog petka sudjelovali na zatvorenom sastanku s direktorom obavještajne službe SOVA Janezom Stušekom, kojemu je naknadno potvrđena zaraza koronavirusom, neće moći sudjelovati na glasanju o povjerenju vladi i mogućem imenovanju novog mandatara ako se potvrdi da su zaraženi ili im bude određena samoizolacija.

"Zbog odgovornog postupanja i kako bi se osiguralo zdravlje svih sudionika na planiranoj sjednici parlamenta, odlučio sam privremeno povući svoju suglasnost na kandidaturu za predsjednika vlade, i to sve dok se ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika", naveo je Erjavec u pismu predsjedniku parlamenta Igoru Zorčiču.

Time se sjednica, koja se trebala održati u srijedu, automatski otkazuje, no čini se da oporba i dalje inzistira na tome da vladu Janeza Janše, kako je zamišljeno inicijativom Koalicije ustavnog luka, treba smijeniti postupkom tzv. konstruktivnog nepovjerenja i stvaranjem nove parlamentarne većine. Janši i sadašnjoj vladi među ostalim zamjeraju loše vođenje epidemijske situacije, pogreške u vanjskoj politici, pritisak na medije i državna tijela te autoritarni stil vladanja.

Erjavec kaže da bi glasanje bilo nepravedno

Predsjednik parlamenta Zorčič izjavio je u utorak da eventualni izostanak nekih zastupnika s izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo i glasalo o povjerenju vladi i imenovanju novog mandatara ne može biti razlog za njenu odgodu te da bi glasanje trebalo biti u zakonskom roku koji istječe u petak, sedam dana nakon što je oporba u postupak uložila tu svoju inicijativu, ali da se ona može još uvijek povući iz procedure.

Erjavec je sinoć za Slovensku televiziju kazao da bi u takvim uvjetima glasanje o oporbenom prijedlogu bilo nepravedno i diskriminatorno.

Trenutno nije poznato koliko je zastupnika eventualno inficirano koronavirusom, a za sada je potvrđeno da je pozitivan samo zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Han.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.