EU članice će same odlučivati o ograničenjima ukrajinskih napada na Rusiju

Foto: EPA

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, izjavio je da su ministri vanjskih poslova Europske unije raspravljali o mogućnosti ukidanja ograničenja za ukrajinske napade na ciljeve u Rusiji tijekom sastanka u Bruxellesu u četvrtak, 29. kolovoza.

Međutim, zaključeno je da će odluka o tome biti prepuštena svakoj državi članici pojedinačno.

"Zaključak je uglavnom da je to nacionalna odluka, i države članice žele da ona ostane nacionalna odluka. Svaka će donijeti odluku koju smatra prikladnom", izjavio je Borell na konferenciji za medije nakon sastanka, prenosi portal European Pravda.

Ukrajina planira Americi dostaviti popis ciljeva za napade unutar Rusije

Borrell je također napomenuo da neke države članice EU ne opskrbljuju Ukrajinu raketama dugog dometa, pa se stoga ne sudjeluju u takvoj odluci na praktičnoj razini. "Dakle, ovo nije odluka na europskoj razini," izjavio je Borrell.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, prije sastanka je rekao da Kijev očekuje suglasnost svojih partnera za korištenje raketa dugog dometa protiv ciljeva u Rusiji, te da će dobiti te rakete na vrijeme.

U kontekstu nedavnih događanja, neslužbeno je objavljeno da Ukrajina planira dostaviti Bijeloj kući popis ciljeva u Rusiji za ATACMS rakete u pokušaju da uvjeri američkog predsjednika Joea Bidena u važnost tih napada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.