EU na meti kritika zbog crne liste poreznih oaza: "Izostavili su najzloglasnije države"

Screenshot: YouTube
 
EUROPSKA unija objavila je svoju prvu crnu listu poreznih oaza u kojoj je imenovala 17 država, javlja BBC.
 
EU je također objavio popis 47 država koje su obećale promijeniti porezna pravila u skladu s europskim standardima. Oba popisa su na meti kritika jer navodno isključuju najzloglasnije porezne oaze.
 
"Nedostatan odgovor na izbjegavanje poreza"
 
Crna lista sastavljena je nakon objavljivanja Panama Papersa i Paradise Papers, dokumenata koji su otkrili kako tvrtke i osobe skrivaju svoje bogatstvo od poreznih uprava na offshore računima diljem svijeta.
 
Povjerenik EU-a za porez Pierre Moscovici izjavio je da crna lista predstavlja znatan napredak: "Samo postojanje popisa je važan korak naprijed. Ali, kako se radi o prvom popisu EU-a, on je ipak nedostatan odgovor na velike razmjere izbjegavanja poreza diljem svijeta."
 
EU naveo 17 poreznih oaza, Velika Britanija 35
 
 
EU je uputio države članice da poduzmu "odlučne postupke" protiv država koje ne promijene svoje porezne sustave. Britanska organizacija Oxfam prošlog tjedna objavila je svoju crnu listu od 35 država. Oil Pearce iz Oxfama je upozorio:
 
"Uznemirujuće je vidjeti da su na EU popisu većinom male države, dok su najzloglasnije porezne oaze, kao Bermudi, Kajmanski otoci, otok Jersey i Djevičanski otoci na sivoj listi."
 
"Iako priznajemo da je ovo korak u pravom smjeru, ako europski vođe popuste mnogim poreznim oazama, svi ćemo biti na gubitku", zaključio je Pearce.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz porezne oaze, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: porezne oaze. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.