EU Observer: Američki milijarderi financiraju ultrakatolike u Europi i Hrvatskoj

Foto/Screenshot: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/EUObserver

U BRUXELLESU je sve više konzervativnih katoličkih lobista, a financiraju ih, među ostalim, Katolička crkva i konzervativni američki milijarderi, od kojih su neki u dobrim odnosima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, objavio je portal EU Observer pozivajući se na pisanje hrvatskog tjednika Nacionala.

Ovi konzervativno-klerikalni lobisti nisu ostvarili neki poseban uspjeh, barem zasad. Ali djeluju koordinirano i tek su počeli, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta koji se bave seksualnim i reproduktivnim zdravljem.

EU Observer opisuje ovaj fenomen kao kulturni rat koji se vodi oko tema kao što su ženska prava, LGBT prava, embriološko istraživanje i eutanazija. 

Dvadesetak religioznih think-tank instituta, nevladinih udruga i drugih ustanova trenutno troši između 2 i 3 milijuna eura godišnje na lobiranje u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, prema podacima EU registra za transparentnost. Uglavnom su iz Austrije, Belgije, Francuske, Poljske, Španjolske ili Švicarske. 

>> Amerika ostvaruje mokre snove naših konzervativaca: Ekstremna zabrana pobačaja

No sam Vatikan troši najviše sredstava za lobiranje, a vatikanski nuncij u Belgiji ponekad se susreće s EU dužnosnicima. Komisija episkopata Europske unije (Comece), tijelo koje je osnovano u Bruxellesu još 1980., troši 1,25 milijuna eura godišnje na lobiranje u EU institucijama.

Ujedinjeni u borbi protiv prava na pobačaj 

Comece vjeruje kako "svaka ljudska osoba mora biti zaštićena od začeća do prirodne smrti", a ovakav stav, naravno, isključuje pravo na pobačaj i eutanaziju. No glasnogovornik Comecea, Alessandro Di Maio, rekao je za EU Observer da se oni ne bave lobiranjem, već "zagovaranjem" katoličkog gledišta na europske poslove. Dodao je da se oni ne bave pobačajem i eutanazijom na razini EU-a, jer su to pitanja nacionalnog zakona koji je izvan domene EU-a. 

Unatoč tome, Comece je nedavno bio suorganizator pravnog seminara u Bruxellesu znakovito nazvanog "Sprečavanje pobačaja u Europi". Ova crkvena ustanova zalaže se i da se EU pomoć za zemlje u razvoju ne koristi za financiranje pobačaja, ali i da EK uvede zabranu trošenja EU sredstava za znanstvene projekte koji uključuju uništavanje embrija.

"Jedan od nas je organizacija za borbu protiv pobačaja s 48 članova u 19 EU država koja troši 1000 do 200 tisuća eura godišnje u Bruxellesu. I oni svoju zadaću definiraju kao 'obranu života od začeća do prirodne smrti'", objasnila je njena izvršna direktorica Ana del Pino.

"Naš cilj je nastaviti predstavljati stvarnu alternativu za Europu koja je vjerna ljudskom dostojanstvu i zaštiti ljudskog života, kao što bi i trebalo raditi napredno društvo", rekla je del Pino za EU Observer. 

Švicarska Organizacija za pravo na obrazovanje i slobodu obrazovanje (OIDEL), koja sebe opisuje kao zagovornika "čistog učenja", troši 200 do 300 tisuća eura godišnje za lobiranje u EU. Ime ove udruge zvuči liberalno, no prvi dojam, kao i za neke druge klerikalno-konzervativne organizacije, itekako vara. 

>> Najvažnija antropološka studija: Hrvatska se pretvorila u ultrakatoličku zabit

Svjetski savez mladih: sjedište u New Yorku, ogranci u Bruxellesu i Zagrebu

Još jedna takva udruga varljivo neutralnog imena je Svjetski savez mladih (WYA), sa sjedištem u New Yorku i ograncima u Bruxellesu, ali i u Hrvatskoj i Austriji. Njihovi lobisti su lani organizirali konferenciju o "dobroj vladavini" u EU parlamentu.

WYA  tvrdi da ima čak 300 tisuća članova diljem svijeta. Od svih njih se prilikom učlanjivanja tražilo da potpišu online povelju u kojoj se navodi sljedeće: "Uvjereni smo da je intrinzično dostojanstvo koje ima svako ljudsko biće od začeća do prirodne smrti temelj svačijeg prava na život."

Ovo, naravno, nije službena EU politika. Unatoč tome, WYA je dobio grantove u vrijednosti od 63 tisuće eura pod EU programom za obrazovanje Erasmus.

Federacija katoličkih obiteljskih udruženja u Europi (FAFCE) troši 50 do 100 tisuća eura na lobiranje u EU: "Mi vjerujemo da briga za obitelj treba biti središnje pitanje EU politika i da je trenutni individualistički pristup, u biti, u proturječju s aspiracijama ljudi i stvarnošću njihovih svakodnevnih života", odgovorilo je ovo udruženje na upit EU Observera. 

Europski institut za bioetiku također troši sto tisuća eura godišnje u Bruxellesu. Tu su još brojne udruge koje nisu odgovorila na upit EU Observera o svojim djelatnostima i budžetu: Savez Vita, Europa za obitelj, Femina Europa, Transatlantsko kršćansko vijeće,YouthProAktiv, među ostalima. 

>> Hrvatska i Poljska: Zemlje iz kojih žene bježe radi pobačaja

Poljska ultrakatolička zaklada Ordo Iuris nešto je skromnija, pa na lobiranje troši od 25 do 50 tisuća eura godišnje. I oni kao svoj cilj navode "zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti", ali i "zaštitu braka i obitelji". 

>> Batarelo osniva zakladu za sudski progon kritičara katoličke vjere

No to ne znači da je Ordo Iuris manje ambiciozan od sestrinskih organizacija koje troše više, dapače. Ordo Iuris institut je ove godine otvoren i u Hrvatskoj, čime su se zacementirale veze između poljskih i hrvatskih katoličkih aktivista koji žele prilagoditi državne zakone katoličkim vrijednostima i normama, unatoč ustavom zajamčenoj sekularnosti države.  

Ordo Iuris: Poljska zaklada s hrvatskim ogrankom koji vodi Batarelo 

Taj je hrvatski ogranak osnovao nitko drugi nego Vice John Batarelo, predsjednik još jedne ultrakatoličke i antisekularne udruge Vigilare i jedan od vodećih katoličkih "kulturnih ratnika" u Hrvatskoj. Podsjetimo, on je prilikom najave osnivanja zaklade Ordo Iuris Hrvatska prošlog mjeseca priprijetio "militantnim sekularistima" da se pripaze, jer će ih njegov Ordo Iuris promptno tužiti ako budu "ismijavali i pljuvali po katolicima i katoličkim vrjednotama". Nije, doduše, jasno zašto mu treba hrvatski ogranak Ordo Iurisa pored Vigilarea, koji je i sam povezan s poljskom zakladom - osim ako se nada da će s novom udrugom imati više sreće u tužbama protiv medija poput Indexa.

“Nova i prijateljska, ali neovisna Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris ubuduće će voditi brigu o pravnim pitanjima i predmetima, pružajući odgovarajuću savjetodavnu i financijsku pomoć onima koji se nađu na udaru protukršćanskih mjera u javnosti, na radnom mjestu ili u medijima”, dodao je tada Batarelo.

EU Observer je analizirao stotine američkih prijava povrata poreza i otkrio da je šest američkih konzervativnih organizacija potrošilo najmanje 19,4 milijuna dolara na lobiranje u Europi između 2012. i 2017. Te organizacije su: već spomenuti Svjetski savez mladih, Savez za obranu slobode, Acton institut, Američki centar za pravo i pravdu, Ljudska internacionala za život i Internacionala otkucaja srca.

Svjetski savez mladih financira katolički milijarder koji je savjetovao Trumpa

Svjetski savez mladih je u navedenom razdoblju prebacio 644 tisuće dolara svojim EU ograncima, uključujući hrvatskom. U isto vrijeme je od Zaklade Chiaroscuro primio 1,86 milijuna dolara. Tu pak zakladu vodi Sean Feller, katolički milijarder koji je savjetovao Trumpa 2016. Ova udruga je dobila i 571 tisuću dolara od druge konzervativne organizacije, Zaklade John Templeton.

Nabrojane su grupe ukupno prikupile čak 429 milijuna dolara od američkih donatora u istom razdoblju. A neki od tih donatora su, kako vidimo, konzervativni milijarderi slizani s Trumpom. 

Savez za obranu slobode je svojim ograncima u Europi prebacio 8,4 milijuna dolara u zadnjih pet godina, a sam je financiran s čak 228 milijuna dolara. Glavni financijeri su Zaklada Richard i Helen DeVos te Zaklada Edgar i Elsa Prince.

Slučajno ili ne, Trumpova ministrica obrazovanja Betsy DeVos je kći Edgara i Else Prince te snaha Richarda i Helen DeVos. Još je možda i zanimljivije da je brat ove Trumpove ministrice nitko drugi nego Erik Prince, osnivač bivše američke sigurnosne tvrtke Blackwater koja je zloglasni status stekla plaćeničkim misijama i ubojstvima civila u Iraku.

Savez za obranu slobode, naravno, također zagovara "pravo na život nerođenih pred najmoćnijim svjetskim institucijama". Pritom se hvali da je u posljednje 24 godine tzv. "pro-life" pokret natjerao čak 75% klinika za pobačaj u SAD-u na zatvaranje. No "imamo još posla", poručuje ova ultrakonzervativna udruga, aludirajući zasigurno i na širenje svoje religijom inspirirane misije u Europi. 

"Agenda Europa" za religiozni svjetonazor iznad sekularnosti

Sve ove grupe nisu povezane samo svojim zajedničkim ciljevima i bogatim donatorima, već i povremenim zajedničkim djelovanjem u EU. Neke od njih sudjelovale su zajedno na događajima koje organizira Agenda Europa, "neformalna mreža pojedinaca, nevladinih udruga i eksperata", koja održava godišnje summite. 

Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o populaciji i razvoju, opisuje ih kao "labavu mrežu uglavnom sastavljenu od udruženja građanskog društva, predstavnika Katoličke crkve, drugih crkava, katoličkih akademika i političara, koji se umrežuju, raspravljaju i kuju strategiju o tome kako promicati religiozni svjetonazor unutar Europe, nacionalno i u europskim institucijama".

Datta dodaje da je Agenda Europa protiv pobačaja, ali i nekih vrsta kontracepcije, liberalnog spolnog odgoja te da preferira heteroseksualne i patrijarhalne obitelji. "Za njih su njihova prava kao religioznih pojedinaca viša nego nacionalni sekularni zakoni", objašnjava ovaj EU dužnosnik. Ipak, i on naglašava da ovaj savez dosad nije bio posebno uspješan.

"U području spolnog i reproduktivnog zdravlja nisu bili učinkoviti i to zato što su progresivne grupe i političari bili u stanju neutralizirati ih", zaključuje Datta. No situacija se mijenja. Ultrakatoličkih lobista sve je više, a EU dužnosnici i parlamentarci shvaćaju ih sve ozbiljnije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.