EU: Očekujemo od Irana da odmah prekine primjenu sile nad prosvjednicima

Foto: EPA

EUROPSKA unija ocijenila je da je "raširena i nerazmjerna" primjena sile nad prosvjednicima u Iranu "neopravdana i neprihvatljiva", nakon devet dana prosvjeda zbog smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija, u kojima je 41 osoba poginula.

U izjavi u ime Europske unije visoki predstavnik za europsku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je i "odluku iranskih vlasti da drastično ograniče pristup internetu i blokiraju platforme za razmjenu poruka", što je "očita povreda slobode govora".

"EU će i ubuduće istraživati sve mogućnosti kojima raspolaže, prije idućeg sastanka Vijeća (ministara) vanjskih poslova, u vezi sa smrti Mahse Amini i s postupanjem iranskih snaga sigurnosti na prosvjedima nakon toga", upozorio je Borrell bez drugih potankosti.

"Očekujemo od Irana da odmah prekine primjenu sile nad prosvjednicima"

Prosvjedi su počeli 16. rujna, na dan smrti Mahse Amini koja je 13. rujna uhićena u Teheranu zbog "nedoličnog odijevanja" u Islamskoj Republici, gdje za žene vrijede stroga pravila odijevanja.

"Očekujemo od Irana da odmah prekine primjenu sile nad prosvjednicima i omogući pristup internetu te slobodno kolanje informacija", dodao je visoki predstavnik EU.

Ujedno je pozvao Teheran da "objavi točan broj mrtvih i uhićenih te oslobodi sve mirne prosvjednike".

"O smrti Mahse Amini treba provesti istragu u skladu sa zakonom, a svi za koje se utvrdi da su krivi za njezinu smrt moraju odgovarati", dodao je uzimajući "na znanje izjavu iranskog predsjednika (Ebrahima Raisija) o tome".

Prema službenom iranskom izvješću u kojemu su zajedno pobrojani prosvjednici i pripadnici redarstvenih snaga, 41 osoba je poginula u devetodnevnim prosvjedima.

No taj bi broj mogao biti veći, a nevladina organizacija Human Rights sa sjedištem u Oslu navodi podatak o najmanje 54 ubijena prosvjednika.