EU postrožila sankcije prema Iranu

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije prihvatili su strože sankcije prema Iranu u pokušaju da spriječe razvoj nuklearnog programa u toj zemlji, prenosi danas BBC.

Sankcije, za koje su ministri zemalja EU-a ocijenili da su najstrože do sada, odnose se na vanjsku trgovinu, financijske servise i posebno energetski sektor, za koji EU tvrdi da je stup razvoja iranskog gospodarstva. Sankcije EU-a prihvaćene su nepunih mjesec dana nakon sankcija koje je Iranu uveo UN pod pritiskom SAD-a i njegovih saveznika, pije svega Velike Britanije.

EU će novim sankcijama Iranu obustaviti izvoz ključne opreme i tehnologije za proizvodnju prirodnog plina, zabranjena je prodaja bilo kakve opreme ili proizvoda koji bi mogli biti upotrijebljeni u vojne svrhe, a bit će obustavljena i neka ulaganja zemalja EU-a u iransku ekonomiju te znatno otežano bankarsko poslovanje i transferi novca iz iranskih banaka prema zemljama EU-a i obrnuto. Najavljeno je i formiranje svojevrsnih "crnih lista" u bankarskom poslovanju, na kojima će se već u startu, prema najavama medija, naći oko 40 pojedinaca i 50-ak iranskih kompanija.

SAD i zemlje Zapada optužuju Iran da razvija nuklearni program u svrhu proizvodnje nuklearnog naoružanja, no Teheran takve optužbe odbacuje i tvrdi da su njegovi nuklearni projekti razvijeni isključivo u mirnodopske svrhe. No unatoč takvim tvrdnjama Iran odbija u nuklearna postrojenja pustiti inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.