Europska komisija: Njemačka smije pomoći Lufthansi. Europski sud: Ne smije

Foto: EPA

EUROPSKI opći sud poništio je danas odluku Europske komisije kojom je odobreno šest milijardi eura njemačke državne pomoći Lufthansi tijekom pandemije koronavirusa. Odluka EK sadrži "nekoliko pogrešaka", utvrdio je sud.

Pogrešna pretpostavka Komisije

Komisija je pogrešno pretpostavila da se Lufthansa ne može zaduživati na financijskim tržištima, naveli su suci. Pogrešno je procijenjena i tržišna snaga njemačkog zrakoplovnog prijevoznika u određenim zračnim lukama i prihvaćeni su uvjeti za državnu pomoć koji nisu osigurali učinkovito tržišno natjecanje avioprijevoznika, utvrdio je sud.

Njemačka vlada osigurala je Lufthansi milijarde eura pomoći u proljeće 2020., koju je Bruxelles odobrio u lipnju. Irski Ryanair i njemački Condor uložili su žalbu na odluku EK.

U pandemiji ublaženi strogi propisi o državnoj pomoći

Strogi propisi EU o državnoj pomoći ublaženi su na početku pandemije kako bi se vladama omogućilo da podupiru kompanije koje su se našle u problemima, ali pomoć je i dalje morala odobriti Europska komisija.

Najveći njemački zrakoplovni prijevoznik dobio je od vlade financijsku pomoć nakon što je, zbog pandemijskih ograničenja putovanja, obustavio poslovanje, pa je desecima tisuća radnika prijetio otkaz.

Današnja presuda ne označava kraj sudskog postupka, budući da postoji mogućnost žalbe drugostupanjskom Europskom sudu, podsjeća dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.