Europska komisija: Uz Ukrajinu smo sve do pobjede nad Rusijom i obnove zemlje

Foto: EPA

Europska unija će nastaviti podržavati Ukrajinu sve do njezine pobjede na Rusijom i zdušno sudjelovati u obnovi i oporavku zemlje čije je mjesto u okrilju europskog bloka, poručio je u utorak potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis u izlaganju pred Europskim parlamentom.

Europski povjerenik je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu sa zastupnicima raspravljao o Ukrajini, humanitarnim i okolišnim posljedicama razaranja brane Nova Kahovka te održivoj obnovi i integraciji Ukrajine u euroatlantsku zajednicu.

"Jasno je da moramo potpomagati Ukrajinu prema pobjedi koliko god možemo. To je jedini način da okončamo okrutan ruski rat i pobrinemo se da Europa bude sigurna od agresora", rekao je Dombrovskis.

Istaknuo je da EU podržava ukrajinsku mirovnu formulu za sveobuhvatan, pravedan i trajni mir koji uvažava ukrajinsku neovisnost, suverenost i teritorijalni integritet unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

"EU će ostati uz Ukrajinu koliko god bude trebalo. To također podrazumijeva značajnu financijsku, trgovinsku i humanitarnu pomoć. Glavna politička potpora proizlazi iz činjenice da je Ukrajini dobila status zemlje kandidatkinje za članstvo u Uniji", rekao je europski povjerenik, dodavši da bi već na jesen htio vidjeti korake poduzete u tom smjeru.

"Ukrajina pripada u EU"

"Ukrajina pripada u Europsku uniju. Budućnost Europe je s Ukrajinom kao zemljom članicom", poručio je Dombrovskis.

Što se tiče članstva u NATO-u, rekao je da Komisija to ne može komentirati jer EU nema nikakvog utjecaja po tom pitanju.

"Ali jasno je da su potrebni vjerodostojni aranžmani koji bi jamčili buduću sigurnost Ukrajine i kako bi se prekinuo ruski ciklus agresije", rekao je povjerenik.

Obnova neće čekati kraj rata, treba se financirati i zamrznutim ruskim sredstvima

Povjerenik za trgovinu, rodom Latvijac, je prilikom obraćanja eurozastupnicima također rekao da će Unija, uz svu moguću potporu Ukrajini za vrijeme rata, zdušno pomagati tu zemlju u njezinoj obnovi i oporavku nakon rata, uz istovremenu provedbu potrebnih reformi.

"Unija je predana dugoročnoj potpori Ukrajini u njenoj obnovi i oporavku", rekao je Dombrovskis te najavio odlazak na konferenciju o obnovi Ukrajine koja se 21. lipnja održava u Londonu.

Istaknuo je da ulaganja u oporavak Ukrajine ne mogu čekati kraj rata.

"U mnogim područjima mogu početi već sada. Potpora oporavku znači poticati gospodarsku aktivnost, pomagati ljudima kojima nedostaju osnovne životne potrebe i graditi temeljnu infrastrukturu. To su ključni čimbenici prijeko potrebnog rasta", istaknuo je Dombrovskis.

"Važno je također naglasiti da bi se obnova Ukrajina trebala financirati i zamrznutim ruskim financijskim sredstvima", dodao je povjerenik.

"Rusija mora odgovarati"

EU, rekao je, smatra da Rusija mora odgovarati zbog ničim izazvane i neopravdane agresije na Ukrajinu.

Najavio je snažnu suradnju EU-a i europskih financijskih institucija u obnovi i oporavku Ukrajine, Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje su, kako je rekao, "ispunile očekivanja, pomažući Ukrajini od prvih dana ruskog rata".

EIB je uspostavio inicijativu "EU za Ukrajinu" za financiranje obnovu zemlje.

Europska komisija i EIB bi danas trebali finalizirati dogovor koji bi EIB-u omogućio da Ukrajini izda nove zajmove u vrijednosti od 100 milijuna eura, uz garanciju EU-a.

"EU će igrati posebnu ulogu u obnovi Ukrajine, a napori vezani uz obnovu i oporavak moraju ići ruku pod ruku s reformama kako bi se izgradilo moderno i otporno društvo koje odlučno naginje prema Europskoj uniji", rekao je Dombrovskis.

Eurozastupnici u četvrtak glasaju o rezoluciji o obnovi Ukrajine.

Dombrovskis se osvrnuo i na uništenje brane Nova Kahovka i rekao da se radi o "bezumnom napadu" koji predstavlja "novu dimenziju ruskih zločina".

Također je istaknuo da EU mora pratiti potencijalni utjecaj tog čina na nuklearnu centralu Zaporižju.

Povjerenik je svoja obraćanja završio pokličem "Slava Ukrajini" i "Živjela Europa".

Europarlamentarci za nastavak pomoći Ukrajini

Zastupnici svih klubova zastupnika, uz neki izuzetak Ljevice i nezavisnih kandidata, snažno zagovaraju nastavak pomoći Ukrajini, vojne, financijske i političke, do "odlučne pobjede" nad Rusijom kao zemljom pokroviteljicom terorizma.

Rušenje brane Kahovke su jednoglasno ocijenili kao ratni zločin, humanitarnu i okolišnu katastrofu - ekocid -  usporedivu s Černobilom.

Francuski nezavisni zastupnik Thierry Mariani je kazao da je "očito da Parlament ništa nije naučio kada smo saznali što se dogodilo s plinovodom Sjevernim tokom"  te da je "Parlament usklađen s ciljevima Washingtona".

Miroslav Radačovsky, također iz nezavisnih, je rekao da je "povijesni san Anglosaksonaca poraz Rusije".

Krajnje lijevi blok je optužio europarlamentarce da "ne prihvaćaju nikakve mirovne inicijative, već samo rat".

Njemački zastupnik Helmut Scholz (Die Linke) je rekao da će obnova Ukrajine biti "gigantski izazov" i da će koštati dvostruko više od sveukupnog ukrajinskog gospodarstva.

Obraćajući se Dombrovskisu, rekao je da je i on sam spomenuo da zemlja zaziva kapital iz inozemstva te da ulagači poput investicijskog fonda Black Rock neće čekati da budu dva puta pozvani.

"Vlada Zelenskija je Black Rock već imenovala glavnim sponzorom ukrajinskog fonda za razvoj. Jasno želim dati do znanja da nakon rata ne smije biti rasprodaje. Da li će ukrajinski poljoprivrednici moći nastaviti obrađivati svoju zemlju, zemlju koja nije prodana stranim investitorima? Kako ćemo pridonijeti razminiranju? Da li Ukrajina može prijeći na sigurne i za okoliš prihvatljive izvore energije", zapitao se Scholz.

Također je istaknuo da želi znati da li će demokratizaciju poduprijeti sve skupine stanovništva i da li će mladi i školovani vidjeti svoju budućnost u modernoj, naprednoj zemlji u kojoj oligarsi i korumpirane strukture više neće puniti džepove nekolicine u i izvan zemlje.

"Financijska pomoć EU-a i međunarodne zajednice ne smije dolijevati ulje na vatru privatizacije. To znači da bi prvi korak bio otplata ukrajinskog duga MMF-u, Svjetskoj banci, međunarodnim kreditorima i naravno Europskoj uniji", rekao je Scholz.

Među zastupnicima je bilo i mišljenja da je "Zelenski iskoristio rat da zacementira svu moć i uništi svu oporbu".

Što su govorili hrvatski europarlamentarci

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP) u raspravi je kazala da potpora i predanost Europske unije neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine ne jenjava ni 475 dana od početka ruske agresije.

"Kontinuirani intenzitet ovoga sukoba podsjeća nas na izazove s kojima se Ukrajina i njezin narod suočavaju svakodnevno. Osuđujem rusko uništenje brane Nova Kakhovka, koje je raselilo stotine tisuća civila, izazvalo humanitarnu krizu i ugrozilo nuklearnu elektranu Zaporožje”, izjavila je Zovko.

 Zovko je pozdravila i brzu aktivaciju Mehanizma civilne zaštite EU-a u pogođenim regijama. “Mehanizam civilne zaštite aktivan je diljem svijeta i služi kao pravi ambasador europskih vrijednosti. Dok mi pomažemo sa solidarnošću, ruska javna diplomacija donosi uništenje i smrt”, ustvrdila je.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula istaknuo je da "podržava inicijativu Vijeća Europe o uspostavi registra šteta izazvanih ruskom agresijom. Valjda će i preostale dvije članice Europske unije priznati vrijednost te inicijative".

"Pridružujem se i pozivima za donošenje zakonodavnog okvira kojim bi se ruska sankcionirana imovina koristila za obnovu Ukrajine. I hrvatsko iskustvo s poslijeratnom obnovom može koristiti kao referenca, sa svim uspjesima, ali i manama", rekao je Picula.