Europska unija je najveći izvoznik pjenušca

Ilustracija: EPA

EUROPSKA UNIJA izvezla je u 2021. godini 29 posto više pjenušca nego godinu ranije, potvrdivši status vodećeg izvoznika čija pjenušava vina posebno cijene u SAD-u i Britaniji, izvijestio je Eurostat. U 2021. godini izvezeno je 636 milijuna litara pjenušca, izračunali su statističari.

Skok odražava nagli oporavak potražnje nakon prve godine pandemije, u kojoj su brojni barovi i restorani bili zatvoreni, a okupljanja ograničena, što se očitovalo i u 6-postotnom padu izvoza europskog pjenušca. U takvim je uvjetima izvoz pjenušca iz EU prošle godine nadmašio pretpandemijsku 2019., napominje Eurostat, dodavši da je u razdoblju od 2017. do 2021 izvoz u prosjeku rastao sedam posto godišnje.

Najtraženiji prosecco

Najviše se u svijetu tražio europski prosecco, s udjelom u ukupnom izvozu od 43 posto. Slijede šampanjac i cava s udjelima u ukupnom izvozu od 15 odnosno 10 posto. Glavno su odredište pjenušca iz EU bili Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, s udjelima u izvozu od 31 odnosno 28 posto.

Europljani su najviše skloni domaćem pjenušcu, sudeći po podatku da su članice EU u 2021. uvezle samo 5.8 milijuna litara pjenušca iz zemalja izvan Unije, što odgovara samo jedan posto izvezene količine, navodi Eurostat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.