Europske burze dosegnule rekordne razine

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u utorak ujutro cijene dionica dosegnule rekordne razine, kao i jučer na Wall Streetu, jer je ulagače ohrabrio podatak da je u Kini smanjen broj novozaraženih osoba od koronavirusa u odnosu na prethodni dan.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo rekordnih 427 bodova.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 7.501 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 13.596 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 6.053 boda.

Europske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i podatak da je broj novozaraženih ljudi od koronavirusa u Kini jučer porastao za otprilike 2500, manje u odnosu na 3062 dan prije.

No broj umrlih premašio je 1000, a ukupno zaraženih više od 42.000 pa je, kažu analitičari, prerano govoriti o vrhuncu krize.

U međuvremenu, u Kini se radnici vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika. No taj proces ide polagano, a mnoge su poslovne konferencije i sajmovi otkazani.

Zbog toga analitičari dodatno smanjuju procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

„Širenje koronavirusa sasvim je promijenilo dinamiku kineskog gospodarstva”, navode analitičari JPMorgan banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Procjenjuju da bi širenje zaraze moglo dosegnuti vrhunac u ožujku, dok bi tvornice mogle pokrenuti proizvodnju u ovom mjesecu.

„U tom slučaju, rast gospodarstva u prvom tromjesečju mogao bi oštro usporiti na otprilike 1 posto na godišnjoj razini, a potom u drugom kvartalu ubrzati na 9,3 posto”, smatraju analitičari JPMorgana.

No ako širenje zaraze ne dosegne vrhunac do travnja, gospodarstvo bi u prvom kvartalu moglo pasti, dok bi oporavak uslijedio u drugom i trećem tromjesečju, zaključuju analitičari JPMorgana.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,8 posto nakon što je jučer oslabio oko 0,5 posto.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika danas nije radilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.