Europske burze jutros oštro pale

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata američke središnje banke, a zabrinjava ih i usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 1.3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 1.79 posto, na 7387 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1.63 posto, na 13.911 bodova, a pariški CAC 1.93 posto, na 6454 boda.

Pad indeksa posljedica je signala iz američke središnje banke o agresivnom povećanju ključnih kamatnih stopa, ali i usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Zbog toga ulagače nije ohrabrila ni jučerašnja pobjeda Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj. I na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u minusu 2.5 posto i skliznuo na najnižu razinu u šest tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1.9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 1.7 i 5.1 posto. U Australiji se zbog praznika ne radi.

Pad dionica na Wall Streetu u petak

Loše na tržišta utječe oštar pad cijena dionica na Wall Streetu u petak jer je sve jasnije da će američka središnja banka agresivno povećati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0.25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0.50 postotnih bodova.

No nakon prošlotjednih komentara predsjednika Jeromea Powella i drugih čelnika Feda sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati. Sada se već špekulira da bi Fed mogao povećati kamate za 0.50 postotnih bodova i u lipnju te srpnju. To bi usporilo rast američkog gospodarstva, a ulagači se plaše i moguće recesije.

"Zabrinutosti oko kamata i recesije sada su najveći rizici za investitore. Rast cijena hrane i goriva, zajedno s okončanjem poticajnih programa središnjih banaka, mogli bi izazvati pad potrošnje, a time i gospodarstva", kaže Candace Browning, direktorica istraživanja u Bank of America.

Sve to nisu dobre vijesti za azijske kompanije jer su Sjedinjene Države njihovo najveće izvozno tržište.

Posljednjih tjedana azijska su tržišta pod pritiskom i zbog vala širenja koronavirusa u Kini, što je dovelo do zatvaranja Šangaja i nekoliko drugih gradova, a polagano se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga. To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama kineskih vlasti, a one poručuju da će poticaja biti, ali da to nema smisla dok su na snazi mjere zatvaranja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.