Europske burze pale zbog širenja koronavirusa

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale jer ulagače zabrinjavaju napetosti između SAD-a i Kine, kao i daljnji rast broja zaraženih od koronavirusa, zbog čega neke zemlje uvode strože mjere kretanja stanovnika.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,90 posto, na 6072 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,65 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 0,80 posto, na 4933 boda.

Burze su pod pritiskom zbog rasta broja zaraženih covid-19 virusom i strožih mjera kretanja stanovnika u nekim zemljama Europske unije.

Najviše su jutros pale, između 0,8 i 0,9 posto, cijene dionica u energetskom, financijskom i automobilskom sektoru.

Ulagači suzdržani

Ulagači su suzdržani i zbog daljnjeg rasta napetosti između SAD-a i Kine. Vlada predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ponedjeljak da će dodatno pojačati restrikcije protiv kineskog Huaweija, nakon što je tijekom vikenda zaprijetila i drugim kineskim tehnološkim kompanijama, među ostalim Alibabi.

Što se, pak, tiče najave zabrane rada TikToku u SAD-u, ako ne promijeni vlasnika, interes za kupnju poslovanja te aplikacije u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu pokazao je, nakon Microsofta, i softverski div Oracle.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u plusu 0,2 posto i kreće se blizu najviših razina od siječnja, prije izbijanja koronakrize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, na 23.051 bod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.