Europske burze rastu, ulagači ohrabreni pregovorima Kine i SAD-a

Foto: FAH/EPA
 
NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.
 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 sati u plusu 0,3 posto, primaknuvši se najvišoj razini u tri mjeseca.
 
Londonski FTSE indeks ojačao je jutros 0,60 posto, na 7.825 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.643 boda. U Njemačkoj se zbog praznika danas ne radi.
 
Ulagače su oraspoložile poruke iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori tijekom vikenda napredovali i da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina.
 
Trgovinski rat Kine i SAD-a "na čekanju"
 
Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin poručio je da je trgovinski rat između SAD- i Kine 'na čekanju', nakon što je postignut dogovor o okviru daljnjih pregovora o trgovinskim neravnotežama između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.
 
Kineski državni mediji objavili su, pak, da su trgovinske napetosti znatno ublažene i da su postavljeni temelji za 'win-win' poslovnu kooperaciju.
 
Smanjivanje napetosti u odnosima između Kine i SAD-a pozitivno je utjecalo i na cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,8 posto, na 71,85 dolara, a za toliko je poskupio i barel na londonskom tržištu, pa mu je cijena dosegnula 79,10 dolara.
 
I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 sati bio na dobitku 0,45 posto.
 
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 23.002 boda.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.