Europske burze stagniraju, trguje se oprezno

Ilustracija: EPA

NA EUROPSKIM se burzama trguje oprezno, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, pri čemu je STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0.05 posto, na 7133 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0.10 posto, na 15.385 bodova, a pariški CAC 0.25 posto, na 6368 bodova.

Najviše su jutros skočile cijene dionica u rudarskom sektoru, u prosjeku 2.1 posto, zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje oporavka gospodarstava, a time i jačanje potražnje za sirovinama.

S druge strane, cijene dionica u tehnološkom sektoru pale su u prosjeku 1.1 posto.

Usporavanje rasta zaposlenosti

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u plusu 0.4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0.55 posto, na 29.518 bodova.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, zahvaljujući očekivanjima da će američki Fed nastaviti s izuzetno popustljivom monetarnom politikom nakon razočaravajućeg podatka o zapošljavanju u SAD-u.

Naime, objavljeno je da je u travnju broj zaposlenih porastao za samo 266 tisuća, dok se očekivao rast za gotovo milijun.

Usporavanje rasta zaposlenosti iznenadilo je mnoge ekonomiste, koji su prognozirali ubrzani gospodarski oporavak i nastavak rasta potražnje za radnicima.

No takvi podaci s tržišta rada ublažili su zabrinutosti ulagača da bi Fed uskoro mogao mijenjati svoju ultra-popustljivu monetarnu politiku, koja uključuje držanje kamatnih stopa na rekordno niskim razinama i masovno kupovanje državnih obveznica.

"Ovo je još jedan slučaj kada je 'loša vijest dobra vijest'. Rast broja zaposlenih za 266 tisuća bio bi impresivan u normalna vremena, no sada je to šokiralo ulagače jer se očekivao gotovo četiri puta veći broj", pišu analitičari ANZ banke.