Europski intelektualci na nogama: Predrag Matvejević ne smije u zatvor

PREDRAG MATVEJEVIĆ, jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca 28. srpnja mogao bi početi izdržavati zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog klevete. Naime, Matvejević je kažnjen na dvije godine, od čega pet mjeseci bezuvjetno, zbog klevete.

Tim povodom skupina europskih intelektualaca u Le Mondeu i The Huffington Postu objavili su svoj apel pod naslovom "Predrag Matvejević ne smije u zatvor". Supotpisnici apela su francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy, Umberto Eco, Michaël Foessel, Donatien Grau, Nedim Gürsel, Gilles Hertzog, Claudio Magris, Olivier Py, Salman Rushdie, Peter Sloterdijk i Pierre Zaoui.

Jedina krivnja što je izrekao svoje mišljenje

"Matvejevićeva je jedina krivnja što je otvoreno izrekao svoje mišljenje", stoji u tekstu u kojem se naglašava da se ovakva sudbina nikada nije dogodila nekom sveučilišnom profesoru koji je predavao i na čuvenoj Sorbonni.

"Međunarodni mediji stali su na stranu profesora, stručnjaka za komparativnu književnost i čovjeka hrabrih političkih uvjerenja; sina hrvatske katolkinje i oca ruskog Židova. Godine 1991. on se zauzimao za muslimansku stranu u Bosni izloženu srpskim i hrvatskim nacionalistima koji su snivali podjelu Bosne", stoji u apelu europskih intelektualaca.

"Naši talibani"

U apelu se navode razlozi zbog kojih je Matvejević osuđen, odnosno okolnosti nastanka teksta "Naši talibani" zbog kojeg je Matvejević i osuđen. Kako navodi Lévy, tekst je natopljen sjetom zbog tragedije koju je pisac pokušao spriječiti sredstvima koja su mu stajala na raspolaganju, a koja su oblikovana poput putopisa.

Europski intelektualci navode da se i tadašnji hrvatski premijer usprotivio ovoj skandaloznoj presudi, ali je Vrhovni sud prije mjesec dana potvrdio presudu te bi Matvejević 28. srpnja zaista mogao završiti u zatvoru.

"Koja čudna sudbina za duh ovoga enciklopedista i poliglota! Koji skandal za ovog hrvatskog Georgea Steinera! Koja pojedinačna sudbina za tog upečatljivog europskog intelektualca čija su se već prva djela dojmila i samoga Sartrea i tolikih drugih! Njegova borba u mračnom završetku XX. stoljeća, uvijek se vodila slobodnim i politički opredijeljenim duhom, u tradiciji Sartrea, koji ga je, usput, dobro poznavao. Njegova je hrabrost na čast europejskom duhu koji je, ovoga trenutka, tako obeščašćen! I ništa ne vrijedi, on će od 28. srpnja spavati u zatvoru", prenosi Jutarnji list Lévyjeve riječi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.