Europski povjerenik za proširenje na sastanku s Josipovićem: "Radujem se predstojećim mjesecima"

EUROPSKI povjerenik za proširenje, Štefan Fuele, danas boravi u Hrvatskoj. Fuele će se sastati sa najvišim državnim dužnosnicima kako bi razgovarao o završetku priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.Prema mišljenju ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, zadnje izvješće Europske komisije o Hrvatskoj sa početka listopada bilo je najbolje dosad.

Predsjednik Ivo Josipović sastao se jutros s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom. Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je bilo riječi o zadaćama koje trebamo ispuniti do 1. srpnja o stanju u regiji te potrebi da se u regiji kreira dobra atmosfera.

Povjerenik Štefan Fuelele rekao je da se uspješna priča Hrvatske mora nastaviti do i nakon 1. srpnja iduće godine. To je dobro za građane Hrvatske i regije, a Fuele kaže kako vidi da je Hrvatske odlučna uhvatiti se u koštac sa preostalim zadaćama. Europski povjerenik siguran je da će do 1. srpnja Hrvatska završiti ratifikacijski proces.

Druga tema bila je utjecaj hrvatskog članstva na regiju. Fuele smatra da će Hrvatska time dobiti posebnu ulogu koja Komisiju strašno veseli. "To utječe na zemlje kandidate koristeći pozitivne momente i hrvatsko iskustvo, ali zemlje regije", rekao je Füle trebale bi iskoristiti i vodstvo hrvatske u pojedinim stvarima. "Sve o čemu smo razgovarali je pozitivno i veselim se predstojećim mjesecima", zaključio je Fuele.

Europska komisija zaključila je kako je Hrvatska napredovala i završila usklađivanje sa zakonodavstvom i standardima Europske unije. Ono na čemu još mora poraditi jest poboljšanje javne uprave i pravosudnog sustava te borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Komisija će i dalje pratiti napredak Hrvatske te će o njemu izvijestiti u proljeće 2013. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.