Europski sud pravde "oprao ruke" od slučaja čokoladnog zeca

TEŠKO je zamisliti da bi slučaj čokoladnog zeca moga prouzročiti osam godina dugu pravnu bitku koja je došla i do najvišeg suda u Europskoj uniji. Ipak, Europski sud pravde danas je simbolično oprao ruke od slučaja u kojemu je švicarska tvrtka Lindt tužila malog austrijskog proizvođača čokolade, tvrtku Hauswirth, zbog kršenja patenta na Lindtovog čokoladnog zeca.

Svi znamo da Uskrs nije isti bez konzumiranja barem jednog čokoladnog zeca, koliko god velik ili malen on bio. Malo pak ljudi zna da je Lindt, jedan od najvećih, najstarijih i najkvalitetnijih proizvođača čokolade na svijetu, tvrtka odgovorna za nastanak te poznate delicije. Lindt je svog prvog čokoladnog zeca napravio prije više od pola stoljeća, a slastica pakirana u zlatnu foliju sa crvenom vrpcom i zvonom već godinama podiže buku u pravnim krugovima.

Hajka na zečeve

Lindtu je još krajem prošlog stoljeća zasmetalo što brojne tvrtke diljem svijeta prave čokoladne zečeve koji izrazito podsjećaju na njihovog, pa su ga 2001. odlučile patentirati. Nitko drugi nakon toga ne bi smio proizvoditi čokoladne zečeve nalik Lindtovima. No, nisu se sve tvrtke podvrgle patentu. Lindt je diljem Europe progonio proizvođače, s različitim uspjehom, ali najviše problema dolazi mu iz Austrije.

Hauswirth, mala austrijska čokoladna tvrtka, također tvrdi kako čokoladne zečeve proizvodi od 1950-ih, a 2003. godine odlučila je marketirati svog zeca kao novi proizvod. Hasuwirthov proizvod sličan je Lindtovom, pa je Lindt odmah odlučio stvar razriješiti sudskim putem. Slučaj se po austrijskim sudovima povlači već šest godina.

Hauswirth je na sudovima ustvrdio kako je Lindt djelovao s lošom namjerom kad je patentirao svog čokoladnog zeca, znajući da slični proizvodi već postoje, i pokušava iskoristiti svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi uništio konkurenciju.

David i Golijat

Slučaj je stigao sve do austrijskog Vrhovnog suda, koji je od Europskog suda pravde zatražio da presudi predstavlja li znanje da je proizvod za koji se traži patent sličan već postojećim proizvodima lošu namjeru.

Europski sud pravde nije htio donijeti jasnu odluku, nego je presudio kako austrijski sud mora u obzir uzeti sve relevantne faktore koji se odnose na dati slučaj. U vrlo konfuznoj presudi, sud pravde jednostavno je ponovio već postojeće argumente. Čini se kako nitko ne želi dati konačnu jasnu presudu o zecu.

Lindt bi se mogao naći u problemima, ovisno o presudi austrijskog Vrhovnog suda, jer ako taj sud presudi da je švicarski čokoladni div djelovao s lošom namjerom, Lindtov patent na zeca mogao bi biti ugrožen.

J.D.
Foto: das-ist-drin.de
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.