Europski ulagači oprezni na početku tjedna

Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama jutros trguje oprezno jer su splasnule nade u agresivno smanjenje kamata američke središnje banke i jer se očekuju poslovni rezultati europskih kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,05 posto, na 7.506 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 12.269 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.557 bodova.

Europski su ulagači suzdržani jer su u petak na Wall Streetu cijene dionica pale nakon što su splasnule nade ulagača u oštrije smanjenje ključnih kamatnih stopa Feda.

U petak je, naime, Wall Street Journal izvijestio da američka središnja banka nije spremna za smanjenje kamata za 0,50 postotnih bodova na sjednici krajem srpnja.

WSJ piše da je izgledno smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova na predstojećoj sjednici, a potom je moguće daljnje smanjenje cijene novca zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i trgovinskih neizvjesnosti.

To je razočaralo ulagače koji su očekivali da će Fed već u srpnju agresivno smanjiti kamate.

„Mogućnost smanjenja kamata za 0,50 postotnih bodova gotovo je sasvim isključena nakon napisa u WSJ-u i drugih nastojanja Feda da ublaži očekivanja ulagača”, kaže Kenji Yamamoto, ekonomist u tvrtki Daiwa Securities.

Oprez na tržištu posljedica je, također, neizvjesnosti u vezi Brexita, kao i suzdržanosti ulagača uoči objava kvartalnih poslovnih rezultata europskih kompanija.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 21.416 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.