Evo tko sve ima pravo na povrat poreza i kad kreću isplate

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Porezna uprava (PU) izvijestila je danas kako očekuje da će većina povrata poreza građanima po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine, dok će po obračunu u redovnom postupku započeti tijekom lipnja. 

Povrati će se izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, i to prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja, dodaju iz PU. Za većinu građana se provodi posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a po službenoj ga dužnosti provodi Porezna uprava na osnovu podataka o ostvarenom ukupnom godišnjem dohotku.

Tko mora podnijeti godišnju poreznu prijavu

No, dio poreznih obveznika obvezan je podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak za proteklu godinu (obrazac DOH), i u tom su redovnom postupku dužni prijavu za 2023. podnijeti najkasnije do 29. veljače ove godine. 

Godišnju poreznu prijavu, napominju iz Porezne, obavezno mora podnijeti: 

  • porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga
  • porezni obveznik - rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi

Tko može podnijeti prijavu za priznavanje prava u posebnom postupku

Isto tako, porezni obveznici mogu podnijeti obrazac za priznavanje prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH) kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka, tj. radi priznavanja poreznih olakšica, temeljem dostave podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže, a bitnih za utvrđivanje prava na:

  • dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu,
  • dio osobnog odbitka za utvrđenu invalidnost (vlastitu i/ili uzdržavanih članova uže obitelji i/ili djece),
  • umanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području I. skupine i području Grada Vukovara, a za koje podaci nisu upisani na poreznoj kartici te
  • dio osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

Evo tko sve ima pravo na povrat poreza, velika većina ne mora podnositi prijavu

Prema pojašnjenju Porezne uprave, pravo na umanjenje porezne obveze po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. imaju fizičke osobe rođene u razdoblju od 1993. do 1997. godine, i to za 50 posto, dok fizičke osobe rođene 1998. godine i kasnije imaju pravo na umanjenje porezne obveze za 100 posto.

Za sve fizičke osobe koje su u protekloj godini ostvarile dohodak od nesamostalnog rada i/ili drugi dohodak primjenjivat će se poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. To znači da većina zaposlenih u privatnom i državnom sektoru ne treba podnositi poreznu prijavu.

"Iznos povrata poreza na dohodak za 2023. godinu bit će u okvirima prošle godine"

Porezna uprava upućuje sve porezne obveznike koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave (Obrazac DOH) za 2023. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH) da ih mogu podnijeti putem sustava ePorezna i mobilne aplikacije mPorezna.

Ujedno, iz PU procjenjuju kako će broj prijava te iznos povrata poreza na dohodak za 2023. godinu biti u okvirima prošle godine. Pritom su iznijeli podatke da je na području Hrvatske na kraju prošle godine za ukupno 787.469 poreznih obveznika - građana proveden poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu.

Kod ukupno 704.992 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 259.5 milijuna eura, dok je kod 70.315 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 16.77 milijuna eura. Kod preostala 12.162 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak.  

Koliko dobiva povrat, a koliko ima obvezu uplate poreza?

Nadalje, ukupno 68.765 poreznih obveznika podnijelo je godišnju poreznu prijavu za 2022. godinu u redovnom postupku, pri čemu je ukupno u 22.124 porezna obveznika utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 16.15 milijuna eura.

Kod 24.084 porezna obveznika utvrđena je obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 40.6 milijuna eura. Kod preostalih 22.557 obveznika nije bilo razlike za povrat ili uplatu poreza i prireza na dohodak. 

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu, ukupno je 181.146 poreznih obveznika - mladih osoba ostvarilo pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 69.305 osoba do 25 godina života u iznosu od 48.5 milijuna eura, odnosno 111.841 mlada osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od 68.44 milijuna eura, naveli su iz PU. 

Izračunajte koliko biste mogli dobiti povrata

Svi detalji nalaze se na stranici Porezne uprave.

Na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza možete očekivati. Za kalkulator kliknite OVDJE.