Fašizam na Balkanu doživljava renesansu: Srbija i Hrvatska prednjače

"SRBIJA i Hrvatska imaju najveći broj pripadnika fašističkih i neonacističkih pokreta od svih zemalja regije", objavljeno je danas povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

Naime, Predsjednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić na predavanju na Fakultetu za europske pravno-političke studije u Sremskoj Kamenici citirao je rezultate istraživanje Centra za jugoistočnu Europu iz Muenchena koje kaže da fašizam na Balkanu doživljava pravu renesansu preko sve većeg broja pripadnika fašističkih i neonacističkih pokreta.

Sve više i više

Istraživanje je pokazalo kako raste broj pripadnika članova neofašističkih pokreta u centralnoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi, a na skupu je upozoreno kako su rasistički pokreti prijetnja ne samo za različite manjine, već i vrlo ozbiljna prijetnja za demokraciju zemalja.

Podsjetimo, kako se Hrvatska često u zapadnim medijima spominje kao zemlja koja ne sankcionira dovoljno fašizam i pojave neofašizma. Tako je ministar prosvjete Dragan Primorac krajem prošle godine morao odgovarati na vrlo neugodna pitanja austrijskog lista "Die Presse". Primorac je tada u obrani rekao kako Hrvatska ne tolerira ustaše i nacizam.

Tada je na pitanje o tome je li istina da Hrvatska nije riješila problem veličanja ustaštva, budući da se ustaški pozdravi često čuju na rock koncertima, Primorac je rekao: "U modernoj Hrvatskoj imamo nultu stopu tolerancije prema ljudima koji koriste takve pozdrave. To je i premijer Sanader jasno dao do znanja".

Također treba naglasiti kako je danas u Saboru prošao i tzv Zakon o navijačima, koji je većim dijelom upravo posvećen sankcioniranju rasizma i fašizma na stadionu, pa se tako u svakom slučaju ni ovo istraživanje ne može tek tako olako shvatiti.

 

M.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.