FBI objavio tajne dokumente: Prije 40 godina planiran atentat na Elizabetu II.

Foto: EPA

U SKLOPU dosjea FBI-a koji se odnosi na posjet Elizabete II. SAD-u objavljene su informacije o potencijalnom atentatu na sad već pokojnu kraljicu. Kraljica i njezin suprug, vojvoda od Edinburgha, službeno su posjetili zapadnu obalu SAD-a u veljači i ožujku 1983. godine. 

Dokument dostupan u internetskom trezoru FBI-a opisuje ono što se čini kao obavještajni podaci dani federalnim agentima o prijetnji kraljičinu životu u Kaliforniji prije 40 godina. U dosjeu stoji da je telefonski poziv uputio "čovjek koji je tvrdio da mu je kći ubijena u Sjevernoj Irskoj gumenim metkom", prenosi Guardian

Zabrinutost i tijekom posjeta 1991. godine

"Ovaj čovjek je dodatno tvrdio da će pokušati nauditi kraljici Elizabeti i da bi to učinio tako što bi ispustio neki predmet s mosta Golden Gate na kraljevsku jahtu Britannia dok plovi ispod ili bi pokušao ubiti kraljicu Elizabetu kada bude posjećivala nacionalni park Yosemite", dodaje se. 

Datoteka se odnosi na klub koji "ima popularnu reputaciju republikanskog bara koji posjećuju simpatizeri Privremene irske republikanske armije". Objavljen je još jedan dokument koji se odnosi na kraljičin državni posjet SAD-u 1991., a otkriva zabrinutost da irske skupine planiraju prosvjedovati zbog dolaska monarha na utakmicu bejzbola, kao i zbog njenog sudjelovanja na događaju u Bijeloj kući. 

"Uvijek postoji prijetnja Irske republikanske armije"

FBI je do navedenih podataka došao na temelju članka objavljenog u novinama Irish Edition. "U članku se navodi da su antibritanski osjećaji u porastu kao rezultat objavljenih nepravdi koje je Birminghamskoj šestorci nanio korumpirani engleski pravosudni sustav i nedavnog niza brutalnih ubojstava nenaoružanih irskih nacionalista u šest okruga", stoji u dosjeu. 

"Iako članak nije sadržavao prijetnje protiv predsjednika ili kraljice, izjave bi se mogle smatrati huškačkim. U članku je stajalo da je irska skupina rezervirala veliki blok ulaznica za tribine", nastavlja se.

U zasebnom dosjeu među dokumentima, datiranom iz 1989. godine, stoji da, iako FBI nije bio upoznat s bilo kakvim konkretnim prijetnjama protiv kraljice, "mogućnost prijetnji britanskoj monarhiji uvijek postoji od Irske republikanske armije". Inače, kraljičin rođak, lord Mountbatten, ubijen je u bombaškom napadu IRA-e u okrugu Sligo u Irskoj 1979. godine.