Filipinski predsjednik opet šokira: "Ne koristite kondome"

Foto: Getty Images

PREDSJEDNIK Filipina Rodrigo Duterte pozvao je svoje zemljake da odustanu od korištenja kondoma jer "ne pružaju zadovoljstvo tijekom seksualnog odnosa". Ženama je, pak, predložio da koriste kontracepcijske pilule i hormonske injekcije, prenosi američki National Public Radio.

Filipini imaju najbrže rastuću epidemiju HIV-a na području Azije i Pacifika, prema prošlogodišnjim podacima Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS). Samo je 2017. godine na Filipinima otkriveno 11.103 novih slučajeva zaraze HIV-om, što je za gotovo 20 posto više u odnosu na godinu prije. No čini se da 72-godišnji Duterte ne mari previše za to.

Kondom usporedio sa zamotanim bombonom
 
"Pilule su besplatne. Nemojte koristiti kondome jer nisu dobri za vođenje ljubavi", rekao je Duterte i zatim izveo performans s bombonom zamotanim u papirić. Oponašao je da će ga pojesti i objasnio da na isti način djeluje i kondom.
 
"Probajte pojesti bombon da ga ne odmotate. Isto je i s kondomom", rekao je kontroverzni filipinski predsjednik.
 

Tu temu pokrenuo je tijekom govora filipinskim radnicima koji su se vratili iz Kuvajta, nakon što je u napuštenom stanu pronađeno tijelo jednog radnika. Više od dvije tisuće Filipinaca vratilo se kući zbog teških radnih i životnih uvjeta u Kuvajtu.
 
"Duterte je nepromišljen i neodgovoran"
 
Naravno, Duterte je naišao na stroge kritike nekih utjecajnih osoba i udruga, među kojima i senatorice Rise Hontiveros. Ona smatra da predsjednik razmišlja samo o seksualnom zadovoljstvu.
 
"Predsjednik Duterte bi trebao prestati sa svojim nepromišljenim, neodgovornim i bezobzirnim izjavama koje štete javnom zdravstvu. Nema ničeg ugodnog u porastu broja slučajeva osoba zaraženih HIV-om u našoj zemlji, kao i maloljetničkih trudnoća", oštro je Duterteu odgovorila Rise Hontiveros.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.