Finska testira temeljni dohodak: Građanima 560 eura mjesečno

Foto: 123rf

FINSKA pokreće eksperiment u kojem će dvije do tri tisuće nasumično odabranih građana, koji već primaju pomoć zbog nezaposlenosti, dobivati mjesečni temeljni dohodak u iznosu od 560 eura.

Temeljni dohodak zamijenit će pomoć koju primaju trenutno, a iznos od 560 eura jednak je postojećoj zajamčenoj minimalnoj socijalnoj pomoći.

Eksperiment koji će se provoditi tijekom sljedeće dvije godine trebao bi pokazati može li temeljni dohodak doprinijeti smanjenju siromaštva, socijalne isključenosti, smanjenju birokracije te povećanju stope zaposlenosti.

U ovoj fazi finska Vlada temeljni dohodak vidi kao nadogradnju postojećem sustavu socijalne zaštite, dok se u nekim drugim zemljama u kojima se taj model razmatrao, uvođenje temeljnog dohotka nudi kao rješenje za rastuću nejednakost zbog automatizacije mnogih jednostavnijih poslova.

Temeljni dohodak podržava 70 posto Finaca

Zagovornici temeljnog dohotka smatraju da je bolje ljudima dati novac i slobodu da sami odlučuju kako će ga potrošiti, umjesto da država organizira razne socijalne programe kao što su vaučeri za struju ili hranu, besplatni javni prijevoz itd.

Protivnici uvođenja temeljnog dohotka smatraju da bi takav oblik pomoći destimulirao rad i da bi to bilo skuplje nego postojeći modeli socijalne sigurnosti.

Konkretni koraci za testiranje temeljnog dohotka u finskoj započeli su nakon što je centristička vlada u rujnu 2014. najavila odvajanje novca za istraživanje njegove primjene unutar ministarstva za socijalnu sigurnost i mirovine (KELA).

Ispitivanja koja su provedena u rujnu prošle godine pokazala su da temeljni dohodak podržava 70 posto Finaca.

Temeljni dohodak bio je tema i u Švicarskoj, gdje se predlagalo 2500 švicarskih franaka po osobi mjesečno, bila ona zaposlena ili ne, te 625 franaka po djetetu do 18 godina.

No na referendumu održanom u lipnju ove godine, ideja je odbačena jer je čak 76,9 posto birača reklo "ne" tom planu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.