DEVASTACIJA VRUJE

Firma koja devastira Vruju je u samo pola godine dobila 4.5 milijuna naših kuna

Foto: Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

ILEGALNA gradnja u uvali Vruja, koja ovih dana zaokuplja pažnju javnosti, financirana je novcem koji je pripadao nama, poreznim obveznicima, odnosno stanovnicima Splita. 

Tvrtka bespravnog graditelja Stipe Latkovića, koja provodi radove u uvali, jest građevinska firma Point Split.

Samo u 2021. godini firma koja devastira Vruju dobila 4.5 milijuna kuna

Ona već dugi niz godina radi za Grad Split, pa je tako samo u ovih šest mjeseci 2021. godine iz njegova proračuna dobila nemalih 4.5 milijuna kuna. 

Nakupilo se za sitnije poslove. Radilo se tu o ugradnjama ograda, postavljanjima stupića, popravcima oštećenih nogostupa i slično, no u evidenciji su najčešće one nedefinirane isplate u kojima piše samo "usluge tekućeg i investicijskog održavanja".

Valja naglasiti da je prije zadnjih lokalnih izbora Splitom upravljao HDZ. Poteklih je godina s gradskom vlašću Point imao više nego uspješnu suradnju.

Firma koja devastira Vruju obavlja sitne poslove za Grad Split 

Point Split bio je ugovorni koncesionar za održavanje gradskih nogostupa, a i mimo toga je često na natječajima dobivao sitne građevinske poslove koji bi, kad se podvuče crta, iznosili milijune iz gradske kase. 

Podatke o poslovanju između Grada i Pointa dobili smo na web platformi Otvoreni grad u sklopu koje građani imaju uvid u isplate iz proračuna prema određenim firmama. 

Grad Split plaća TV Jadran da prenosi sjednice Gradskog vijeća koje se mogu besplatno prikazivati

Latkovićeva druga firma, Televizija Jadran, od Grada Splita dobiva novac za prijenose sjednica Gradskog vijeća. Kažimo da u gradu postoje i druge lokalne televizije, ali i da se sjednice Vijeća bez problema mogu besplatno prenositi na YouTubeu, Facebooku i drugim društvenim mrežama, kako se to već radi u ostatku civiliziranog svijeta.

Svejedno, TV Jadran od Grada ubire od 12.500 do 37.000 kuna po sjednici za ovu uslugu.

TV Jadran dobiva oko 150.000 kuna u godinu dana

Primjerice, za 37. sjednicu Gradskog vijeća, koja se, kako piše na iTransparentnost, održavala 21. rujna i 30. listopada, TV Jadran dobio je 37.500 kuna. Datum računa je 4. svibnja 2021., a datum dospijeća 20. svibnja 2021. godine. Iz javno dostupnih podataka da se zbrojiti da je Grad TV Jadranu dao oko 150.000 kuna za prijenose sjednica samo u 2020. godini.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, TV Jadran ima 10 zaposlenih, a u 2020. godini je imao dobit 142 tisuće kuna. Televizija je 2016. godine od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobila 269.452,19 kuna u svrhu "promidžbe i informiranja".

Bilo je to u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića. Do listopada 2016. godine ministar regionalnog razvoja i EU fondova bio je Tomislav Tolušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.