TODORIĆEVI POMAGAČI 4. DIO Škegro je izmislio fondove koji su pomagali Todoriću

Foto: Hina, Index

*Iako bi u vladi voljeli da hrvatska javnost misli da je kriza Agrokora zapravo stigla "preko noći", a mudra politika HDZ-ove vlade uskočila "brzo i preventivno", jasno je kako su do jučer gotovo sve državne institucije i bitni ljudi radili na očuvaju poslovnog carstva Ivice Todorića.

Upravo taj lanac čuvanja tajne propasti Agrokora doveo je na kraju do jedne od najvećih afera u hrvatskoj vladi koja se ogleda u "Lex Agrokoru".

U serijalu od sedam članaka "Todorićevi pomagači" bavimo se upravo njima. Poreznoj upravi, aktualnim ministrima, HBOR-u, Ministarstvu financija, Hanfi, Mirovinskim fondovima, HNB-om, bankama i Fondovima, koji su radili sve za Gazdu. Ivicu Todorića.

>> TODORIĆEVI POMAGAČI 1. DIO HNB je Todoriću dao privatnog guvernera, a onda gledao kako raste balon mjenica

>> TODORIĆEVI POMAGAČI 2. DIO Novac svih zaposlenih građana preko Mirovinskih fondova slijevao se u Agrokor

>> TODORIĆEVI POMAGAČI 3. DIO Porezna uprava najavila je ispitivanje Todorića, ali nikad to nije učinila

SLUČAJ Nexus, u kojem je otkriveno da je sedamdesetak milijuna kuna završilo nenamjenski u  Agrokoru, samo je dio priče o promašenom, ali još uvijek postojećem modelu FGS-ova (Fondova za gospodarsku suradnju) u kojemu se novcem poreznih obveznika spašavaju posrnuli projekti povlaštenih privatnih investitora.

Miksanjem javnog i privatnog novca kroz zajednička ulaganja trebalo se u jeku krize oživljavati posrnulo gospodarstvo. Izum je to Borislava Škegre, iz doba dok je bio savjetnik premijerke Jadranke Kosor, iz vremena u kojima se slabo propitivala činjenica da je njegovo društvo za upravljanje preuzelo jedan Fond za gospodarsku suradnju, u koji će se kasnije slijevati novac poreznih obveznika.


U tri godine FGS-ovima 41 milijun kuna iz proračuna za naknade

Iz proračuna je u prve dvije godine postojanja FGS-ova, od početka 2011. do kraja 2013. godine, za naknade upraviteljima isplaćeno 40,6 milijuna kuna. Pritom su oni investirali u niz propalih projekata: od Centar banke, preko Metroneta do Daily Fresha. Nije samo HBOR bio uključen, nego su i mirovinci nerezonski rasipali novac svojih članova. Pri tome FGS-ovi nikada nisu transparentno objavljivali tko je i koliko u koji fond ulagao, koliko je bilo privatnog, a koliko javnog, našeg novca.  Već to je dovoljan razlog da se ukinu FGS-ovi. Točan iznos uludo potrošenog novca nije poznat.

Nakon što je Ramljak zasjeo u Toranj otkriveno je da je uoči Todorićevog sloma, u srpnju 2016., novac iz HBOR-a preko Nexus fonda odlepršao  u Agrokor. Od 40 milijuna kuna vraćeno je samo sedam. Formalno su ulagači, među kojima i HBOR, investirali u Zagreb-Montažu, koja je zatim Todoriću dala pozajmicu. Isto tako se, opet preko Nexusa, zavrtjelo 29 milijuna kuna koji su, umjesto u hotelima Plat, završili u Agrokoru.

Nitko nije kriv, ni HBOR, ni Hanfa ni Nexus


Za izgubljene desetke milijuna kuna dane kompaniji uoči stečaja nitko do danas nije odgovarao. Hanfa još nije oduzela licencu Nexusu, tvrtki Marka Lesića koji je karijeru počeo u Zagrebačkoj banci, u timu Franje Lukovića i Milivoja Goldštajna. HBOR tvrdi da najprije ništa nije znao, a kad je doznao, ništa nije uspio promijeniti.

"Samo je Nexus indirektno financirao Agrokor", govorio je Ramljak. No nije problem samo ovo prikriveno, indirektno financiranje, nego i direktno. Deseci milijuna kuna sprženi su u propalim projektima, poput Agrokorovog izleta u energetiku, koji su također pomagali porezni obveznici. Konkretno, fondovi Nexus i Prosperus investirali su 76 milijuna kuna u Todorićeve bioplinske elektrane, od čega je polovicu dala država putem HBOR-a.

Po modelu Ostapa Bendera "ideje naše - benzin vaš", visokozaduženi Agrokor ulagao bi u Nexus, Prosperus ili Quaestus – kao privatni ulagač, a onda mu je država dodavala javni novac koji su ponovno investirali, a gdje drugdje nego u - Todorićeve projekte.

Vlasnik Agrokora se dakle pojavljivao kao privatni investitor s jedne strane i ponovo kao meta ulaganja, a rezultat je bio izvlačenje javnog novca koji se investirao u neku njegovu kompaniju. Tako je Škegro prije tri godine uz pomoć poreznih obveznika za stotinjak milijuna preuzeo Todorićeve voćnjake Moslavina voće. Isti onaj Škegro kojeg sada Todorić optužuje da mu zajedno s Antom Ramljakom i Martinom Dalić otima Agrokor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.