Ovo je glavni kandidat za rušenje Orbana: Katolik, otac sedmero djece, ekonomist...

Foto: EPA

PETER Marki-Zay, prvi čovjek gradića Hodmezovasarhelyja, političar bez stranačkog zaleđa, pobjednik je oporbenih izbora u nedjelju za zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti premijeru Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima 2022.

U drugom krugu Marki-Zay osvojio je više glasova nego kandidatkinja ljevice Klara Dobrev koja je priznala poraz i obećala mu podršku kao kandidatu šest oporbenih stranaka koje će se suprotstaviti Orbanu nastojeći ga druge godine smijeniti s vlasti koju obnaša više od deset godina.

"Želim mu mnogo snage... u nastojanju da izbaci Viktora Orbana i makne njegov režim", rekla je Dobrev na konferenciji za medije.

Oporbena koalicija od socijalista do krajnje desnice

Na parlamentarnim izborima iduće godine Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010., suočiti s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka koju čine socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobbik.

Svojim imidžem obiteljskog čovjeka i katolika, Marki-Zay se pokazao kao prikladan kandidat i za lijeve i za konzervativne glasače.

Sa 60 posto prebrojenih glasova na konačnim izborima u nedjelju, Marki-Zay je u očito nedostižnoj prednosti s 230.112 glasova, dok je Dobrev, političarka Demokratske koalicije, pravnica i diplomirana ekonomistica, dobila 167.060.

"Samo zajedno možemo pobijediti", rekao je okupljenim pristašama i doviknuo: "Nitko ne može slomiti jedinstvo oporbe."

Za toga 49-godišnjeg oca sedmero djece s diplomom ekonomije i marketinga prvi se put u političkim krugovima čulo kad je pobijedio na izborima za gradonačelnika 2018. u svojemu rodnom gradu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Koalicija "čistih"

Ankete pokazuju da Orbanova vladajuća stranka Fidesz i oporbena koalicija vode mrtvu trku.

Marki-Zay je vodio kampanju kao lider koalicije "čistih", obećanjem da će iskorijeniti korupciju i okončati 30 godine duboke podjele u politici i društvu.

Oboje kandidata žele izmijeniti ono što nazivaju Orbanovom "neliberalnom državom", što podrazumijeva i njezine ideološke temelje, kao i mađarski ustav te niz važnih zakona, za koje kritičari kažu da su Orbanu pomogli da učvrsti svoju moć.

I dok Orban vodi razne bitke s Europskom unijom, i Marki-Zay i Klara Dobrev žele poboljšati odnose s Bruxellesom, a oboje se zalažu za to da Mađarska u doglednoj budućnosti uvede euro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.