FOTO Arheolozi iskopali netaknutu egipatsku grobnicu. Pogledajte što su sve pronašli

Foto: Egipatsko ministarstvo turizma i starina

Arheolozi su u staroegipatskoj nekropoli Tel el-Deir u Damietti došli do nevjerojatnog otkrića. Pronašli su desetke grobnica koje nisu otvarane tisućama godina. U komorama od nepečene opeke još uvijek se nalazilo dragocjeno blago koje su pokopali uz mrtve prije više od 2500 godina. 

Stručnjaci su, među ostalim, pronašli keramičke posude, pogrebne amulete i skarabeje koji bi trebali štititi pokojnika u zagrobnom životu, brončane kovanice i prikaze božanstava kao što su Izida i Horus u zlatnoj foliji. 

Netaknute grobnice

Radi se o jako vrijednom otkriću jer su pljačkaši poharali mnoge drevne egipatske grobnice. Ovakvi netaknuti predmeti omogućuju arheolozima bolji uvid u pogrebne običaje starih Egipćana, piše Science Alert

Arheološka iskapanja u Tel el-Deiru traju već nekoliko godina, pri čemu znanstvenici istražuju grobni kompleks iz 26. dinastije (između 644. i 525. godine prije Krista). Tijekom prethodnih iskapanja otkriveno je 20 grobnica, u kojima su se nalazili amuleti, zlatne folije, skarabeje i posude u koje se stavljaju organi pokojnika tijekom mumificiranja. 

U kompleksu pokapali i bogatije i siromašnije

Sada su iskopane 63 pojedinačne grobnice, među kojima su bili i jednostavniji ukopi. Naime, izgleda da su se na tom mjestu pokapali ljudi skromnijeg imetka i oni bogatiji, s višim statusom.  

U keramičkom vrču je pronađeno 38 brončanih novčića koji datiraju iz dinastije Ptolomeja, koja je vladala od 305. do 30. godine prije Krista; znači nekoliko stotina godina nakon izgradnje kompleksa. Arheolozi navode kako to pokazuje da je Damietta bila važno trgovačko središte tijekom dugog razdoblja povijesti starog Egipta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.