FOTO Istra nabavila opremu za sprječavanje širenja onečišćenja mora

Foto: Istarska zupanija

U SKLOPU EU projekta "FIRESPILL" Istarska županija nabavila je vrijednu opremu za sprječavanje širenja onečišćenja mora, javili su danas iz ureda istarskog župana. 

Radi se o 500 metara zaštitnih brana i dodatne opreme za sprječavanje širenja ugljikovodika i drugih onečišćujućih tvari uslijed neželjenih incidenata na moru i obali. Oprema je danas dopremljena u Luku Pula, gdje je održana demonstracija i edukacija vatrogasaca za njezino korištenje.

Nabavljena i oprema za hitnu medicinu

"Svi znamo koliko nam je bitno očuvanje okoliša, a ovom opremom omogućavamo službama da je i koriste bude li potrebe. EU projektom HAZADR 2014. već je nabavljeno 300 metara brana. Vidjeli smo, nažalost, što nam se dogodilo u Ližnjanu i kako je potrebno malo da dođe do onečišćenja našeg predivnog okoliša", rekao je istarski župan Boris Miletić. 

Osim brana, dodao je, projektom je osigurana i nabava potrebne opreme za Nastavni zavod za hitnu medicinu koji je također dio hitnih službi kojima se EU projekt FIRESPILL bavi. Radi se o medicinskim lutkama za oživljavanje, ali i lutkama za vježbanje oživljavanja. Vrijednost opreme iznosi oko 140 tisuća eura. 

"Krajem svibnja očekujemo i preuzimanje vatrogasne brodice duljine od 8,5 metara opremljene snažnim pogonskim jedinicama i vatrogasnom opremom za intervencije na moru i obali. Vrijednost ovog broda je oko 270 tisuća eura", istaknuo je Miletić.

"Istra je jedan od najboljih primjera sustava civilne zaštite"

Ustvrdio je kako i u ovom slučaju dolazi do izražaja prekogranična suradnja, nešto što Istarska županija promovira punih trideset godina jer "more koje nas spaja je zajedničko i ne poznaje ljudske granice".

"Kada govorimo o sustavu civilne zaštite, Istra je jedan od najboljih primjera u Hrvatskoj jer smo izuzetno dobro organizirani, dobro povezani i svi možemo biti zadovoljni - i građani i gosti ", rekao je Miletić.

Prema riječima voditelja projekta Brune Kostelića, Istarska županija aktivno je uključena u procjenu potreba sustava civilne zaštite, radi čega je nadležni odjel za održivi razvoj preuzeo ulogu partnerskog sudjelovanja u projektu FIRESPILL.        

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.