FOTO Na Marsu snimljene čudne strukture nalik tornjevima

Foto: NASA

ROVER Curiosity pronašao je na Marsu jako zanimljivu formaciju stijena koja odskače od uobičajenog krajolika Crvenog planeta.

Među pijeskom i gromadama stijena u krateru Gale snimio je nekoliko iskrivljenih kamenitih tornjeva. Ovi sedimentni šiljci izgledaju poput smrznutih tokova vode izlivenih iz nekog nevidljivog vrča na nebu, piše Science Alert

Slične strukture možemo naći na Zemlji

Znanstvenici smatraju da se radi o materijalu sličnom cementu koji je nekada ispunjavao drevne pukotine kamene stijene. Kako je stijena postupno erodirala, iza nje su ostali vijugave strukture kompaktnog materijala.

Curiosity je ove kamene strukture snimio 17. svibnja. Koliko god one izgledale neobično, slične objekte možemo naći i na Zemlji. Geolozi obično ovakve visoke "tornjeve" nastale nakon erozije stijena nazivaju "hoodoo". Često ih nalazimo u suhim područjima, poput kanjona Utaha ili na jugu Srbije, a sami kameni stupovi ponekad mogu doseći visinu deseterokatnice.

Ne znamo koliko su visoki

"Tornjevi" na Marsu doduše izgledaju jako nestabilno u usporedbi s "hoodooima" koje nalazimo na našem planetu. No njihovo postojanje pokazuje kako su mogli izgledati drevni uvjeti na Crvenom planetu. Naime, stručnjaci smatraju da je krater Gale u davnoj prošlosti zapravo bio korito jezera.

Mada ovaj krater nije u potpunosti ravan, ovi čudni stjenoviti "tornjevi" se ističu od ostatka okruženja. Za sada nije poznata njihova visina.