FOTO Ovako će izgledati moderan gaming centar u Novskoj

Foto: PIXSELL/Nikola Cutuk

Centar gaming industrije u Novskoj počet će se graditi ove godine, a otvorenje se očekuje 2027., najavljeno je danas na predstavljanju toga projekta vrijednog 60 milijuna eura, koji će biti prvi projekt financiran iz europskog Fonda za pravednu tranziciju.

Centar za gaming industriju gradit će se u Poduzetničkoj zoni Grada Novske Pismo, na površini od osam hektara. Prostorom će dominirati arena za e-sport koja podsjeća na prizemljeni NLO s dvije i pol tisuće mjesta za gledatelje i prostor za odvijanje gaming natjecanja. Tu su i fakultet, sportska dvorana, bazen, studentski dom za 250 korisnika, akcelerator s VR studijem, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara i drugi prateći sadržaji. 

U budućem gaming centru provodit će se petogodišnji visokoobrazovni studij iz područja videoigara te srednjoškolski program.

Nositelj je projekta Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, a partneri ta županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska.

Projekt je javnosti prvi put predstavljen prije četiri godine. Sada su osigurani svi preduvjeti za početak gradnje. Projektiranje je završeno i ishodovane su dozvole za gradnju. Slijedi raspisivanje javnog natječaja za izgradnju kampusa, a početak radova očekuje se krajem ove godine.

Gradnja centra nastavak je priče koja je u Novskoj počela 2018. otvaranje Poduzetničkog inkubatora Pismo, specijaliziranog i usmjerenog razvoju tvrtki iz područja videoigara.

"Novska je prepoznala priliku u brzorastućoj industriji videoigara. Za taj iskorak trebalo je ludosti i hrabrosti. Uspjeli ste. Novska će prva imati ovakav centar za gaming industriju u Hrvatskoj i Europi. Prvi je to projekt koji će biti financiran iz novog Fonda za pravednu tranziciju", rekao je na predstavljanju ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

Ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator SMŽ Andreja Šeperec rekla je kako će centar postaviti nove standarde za studentske campuse.

Strateški projekt

Župan Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) Ivan Celjak dodao je kako je gaming centar uvršten u strateški važne državne projekte i jedan je od najvažnijih projekata u SMŽ koji bi trebao doprinijeti njezinoj revitalizaciji.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić od početka je uključen u ovaj projekt, jer je tada bio gradonačelnik Novske. Izrazio je zadovoljstvo što je projekt donio živost u grad i što u Novsku dolaze mladi iz svih krajeva Hrvatske.

"Novska se promijenila i obogatila ovim projektom. Pokrenuto je gospodarstvo, primjetna je nova energija i polet te smo obogaćeni i kulturno, jer je u grad doselilo puno mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Neki ostaju živjeti u Novskoj", rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.