FOTO Otkrivena nova erotska freska u Pompejima

Foto: Epa

ARHEOLOZI su u Pompejima pronašli erotsku fresku koja prikazuje odnos Lede i labuda, piše BBC. Prema grčkoj mitologiji, Zeus se zaljubio u Ledu, kraljicu Sparte, i zaveo ju je u liku labuda. Leda je istu noć spavala i sa svojim suprugom pa je snijela dva jaja. Iz jednoga su izišli blizanci Kastor i Poluks, a iz drugoga Klitemnestra i Helena, zbog koje je došlo do Trojanskoga rata. Mitološki prizor odnosa Lede i labuda stoljećima je inspirirao umjetnike.

Stručnjaci smatraju da je freska krasila zid spavaće sobe bogatije obitelji koja je živjela blizu samog gradskog centra drevnih Pompeja.

Druge erotske freske

Pompeje je u 1. stoljeću poslije Krista zasuo i potpuno prekrio vulkanski pepeo nakon erupcije vulkana Vezuva. Drevni grad Pompeji otkriven je slučajno, 1600 godina nakon katastrofalnog događaja.

Mnogi umjetnici renesansne Italije prikazali su u svojim djelima labudovo zavođenje Lede. Tako je taj prizor služio kao inspiracija Leonardu da Vinciju, Michelangelu, Tintorettu i mnogim drugim umjetnicima tog vremena.

William Butler Yeats, poznati irski pjesnik i dramski pisac iz 20. stoljeća, napisao je poznatu pjesmu ''Leda i labud''.

Arheolozi su na tom istom području prije nekog vremena iskopali erotičnu fresku koja prikazuje boga plodnosti Prijapa. Na zidnoj freski je prikazano kako Prijap važe svoj falus i vreću punu novca te se čini da je njegov falus teži.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.