FOTO Ovako su prve radne nedjelje izgledali šoping centri

Foto: Čitatelj Indexa, Davorin Visnjic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite koji je zabranio rad nedjeljom i praznicima, pravdajući to epidemiološkim razlozima, tu odluku početkom tjedna je ukinuo, no iz nekog razloga koji se nisu potrudili objasniti, ostavili su zabranu rada praznicima.

U utorak je Stožer iz svoje odluke o zabrani rada od 24. travnja izbrisao riječ "nedjelja", ali zanimljivo, ostavio je zabranu rada blagdanima i praznicima. To znači da trgovine, po sili odluke Stožera, nisu mogle raditi ove subote kada pada Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada od ove godine prebacila na 30. svibnja. Kakva to posebna epidemiološka opasnost od virusa koji u Hrvatskoj praktički više ni nema prijeti na dane hrvatskih svetkovina, iz Stožera nisu objasnili. 

Kako se jučer nije radilo, a ovo je za šoping centre bila i prva radna nedjelja od kraja ožujka kada su uvedene mjere Stožera, danas je navala na šoping centre bile ogromna. Zašto bi baš nedjelja bila poseban dan kada se ne bi trebalo raditi, nikad suvislo nisu uspjeli objasniti ni iz Stožera, čiji je šef Davor Božinović i danas izjavio da je zabrana rada nedjeljom donesena iz epidemioloških razloga, ni iz Plenkovićeve vlade koja nastoji zabraniti rad nedjeljom, ne obazirući se na ekonomsku štetu koju će to prouzrokovati.

Jasno je jedino da inicijativom da se rad nedjeljom zabrani zapravo priznaju da nisu u stanju kontrolirati eventualne zloupotrebe, pa umjesto toga predizborno najavljuju zabranu, kao i to da se uvijek spominju trgovine i šoping centri, a nikada kafići. Ne spominju se ni neke druge uslužne djelatnosti u kojima ljudi također rade nedjeljom, iako je Plenković danas, objašnjavajući po tko zna koji put svoju i HDZ-ovu želju za zabranom rada baš trgovinama, spomenuo upravo sintagmu "uslužne djelatnosti".

I dok mnogo građana očito ne misli da bi život nedjeljom trebao potpuno zamrijeti jer je Katolička crkva taj dan odredila kao svoju svetkovinu pa, kakvog li krimena, odlučuju nešto nabaviti za vikend, većina građana se i dalje u anketama izjašnjava za izričitu zabranu rada nedjeljom. Što se svakako ne bi dalo iščitati iz golemih gužvi koje su danas vladale u i pred šoping centrima. 

Pogledajte kako je to danas izgledalo u Zagrebu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.