FOTO Ovo su slike Splita prije 10 godina

Foto: Tino Jurić, Ivo Čagalj/Pixsell

PRIJE točno 10 godina u Splitu je bio proglašen neradni dan. Bio je snježni kaos. Tog jutra u Metkoviću je izmjereno čak 27 centimetara snijega, u Šibeniku 10, a u Splitu 8. Uz snježnu mećavu u Splitu je bilo -5°C, a u Šibeniku -6°C. Snijeg je nastavio padati tijekom cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm.

Evo kako smo 3. veljače 2012. pisali o tome:

"Oko podneva je Split utonuo u pravu arktičku atmosferu, ponovno sniježi, i to prilično, vjetar se čak i pojačao, djeca koja su se obradovala snijegu i uživala u snježnim radostima pobjegla su u domove.

Snijeg je, osim uobičajenih krajeva Hrvatske koji se bijele u ovo doba godine, pokrio i južni dio zemlje. U Metkoviću je u 7 sati ujutro izmjereno čak 27 centimetara snijega, u Šibeniku 10, a u Splitu 8.

Gradonačelnik Splita Željko Kerum jutros je proglasio neradni dan (snježni dan) za splitske vrtiće i škole te za djelatnike gradske uprave i gradskih tvrtki, osim onih službi koje su potrebne za nužno održavanje i uklanjanje posljedica zimskih uvjeta.

Kerum također preporučuje ostalim građanima da ostanu doma dok se uvjeti na javno-prometnim površinama ne promijene.

Split pod snijegom podsjeća na grad duhova, sve je stalo

Autobusi javnog gradskog prijevoznika ne prometuju, nekoliko ih se rano jutros probilo do Splita uz nemale probleme. U Splitu je sve stalo, grad djeluje sablasno. Na ulicama tek po par automobila, pješaka gotovo da i nema. Sudovi su danas otkazali rasprave. Premda su suci, većina njih, na radnom mjestu, nema članova vijeća, svjedoka i ostalih... U Bajićevoj službi također broje gotovo pun sastav, nema tek ponekog iz udaljenijih krajeva zametenih snijegom.

Do podneva je na Hitni kirurški prijem došlo 17 Splićana, najviše s lomovima zglobova.

Ravnatelj Hitne pomoći Leo Luetić zamolio je pacijente da ne dolaze bez prijeke potrebe. Najbolje da su u kući na toplom. Nažalost, neće to danas svima u Splitu biti moguće.

Na Blatinama s hladnim radijatorima i -5 stupnjeva Celzijevih u zraku

Posebno je dramatično na Blatinama i u dijelu Splita 3, gradskim kvartovima koji ove zime nemaju grijanje. Danas je u Splitu -5, što je van svih uobičajenih temperaturnih prosjeka. Htjeli smo provjeriti s Kerumovim zamjenikom Jurom Šundovom kako stoje stvari. I on živi na Blatinama pa zna kako je s hladnim radijatorom.

"Nažalost, u istim sam neprilikama kao i ostali građani na Blatinama. Grad nema instrument da natjera Hvidru na grijanje jer su raskinuli ugovor s građanima. Inače, Hvidra je napravila anketu i većina građana nije za grijanje po njihovim uvjetima. Samo 250 anketiranih građana želi grijanje", kazao je Šundov. Nada se da bi se za par dana krenulo u potragu za novim koncesionarom centralnog grijanja.

Kerumov zamjenik na terenu, zadovoljan kako je prošao Kijamet Day

Kerumovog zamjenika zatekli smo, inače, na terenu, u obilasku gradske jezgre. Šundov je zadovoljan efektima gradonačelnikove odluke da se proglasi neradni dan zbog snijega, u narodu već popularno prozvan Kijamet Day.

"Meni se čini da je smirivanje, makar ovako iz centra grada. Čini se kao da je najgore prošlo. Ako bi tako zaista bilo i ako vjetar stane, onda će službe posuti prometnice i onda bismo išli s uspostavom prometa. Zadovoljan sam kako je prošlo. Čuo sam se sa svima, s KBC-om, vatrogascima, državnim službama, mislim da smo napravili dobar posao. Nema prometnih s materijalnom štetom, nema povreda, ozlijeđenih na Hitnoj i na Traumi. Ljudi su poslušali, najkritičnije vrijeme dobro je prošlo. Tek, čujem da se Prometov autobus naslonio na kuću u Vinišću. Čut ću se s kaštelanskim gradonačelnikom, da vratimo liniju broj 37 za Trogir, ako uvjeti dozvoljavaju", izvijestio je Šundov.

Nije samo Split proglasio neradan dan, slično je i u okolnim gradovima, Solinu, Kaštelima, Trogiru...

Nastava se ne održava ni u školama Šibensko-kninske županije. Još se ne zna hoće li biti nastave idućeg tjedna, s obzirom na to da je najavljeno još hladnije vrijeme praćeno snijegom i jakim vjetrom.

Loša vidljivost i snažan vjetar omeli trajektni i katamaranski promet

Kako doznajemo, u Makarsku je s Brača stigao trajekt prekriven snijegom, što je događaj koji lokalni mještani ne pamte. Manje je sreće bilo na katamaranskim linijama s Hvara i Lastova za Split. Otkazane su zbog snažnog vjetra i loše vidljivosti. U 10:30 nije isplovio ni trajekt za Velu Luku i Lastovo, a u prekidu je i linija Sućuraj - Drvenik. Čeka se razvoj situacije i smirivanje nevremena, no prognoze zasad još ne idu u tom smjeru."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.