Ovo su osumnjičeni za ubojstvo Šveđanina. Kako se krvavi rat bandi prelio na BiH?

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Klix.ba

Tri osobe koje su uhapšene jer se dovode u vezu s ubojstvom Šveđanina Harrisa Österdahla jučer u Sarajevu predane su iz prostorija MUP-a u prostorije Tužiteljstva Kantona Sarajevo, javlja Klix.ba.

Podsjetimo, nakon ubojstva je policija uhapsila državljanina Švedske na prostoru Sokoca. Nakon toga, na Palama su uhapšena još dva muškarca koja se dovode u vezu s ubojstvom. Hapšenje je uslijedilo nakon što su pripadnici MUP-a izvršili pregled više objekata na tom području te došli do saznanja o kretanju dvije osobe koje se mogu dovesti u vezu s ubojstvom Österdahla.

>> Tko je Šveđanin kojeg su u Sarajevu ubili plaćeni ubojice?

Kako se krvavi rat u Švedskoj prelio na BiH

Sinoćnjoj likvidaciji Harrisa Österdahla u sarajevskom naselju Stup, u sklopu stambenog kompleksa Bulevar, prethodio je niz nasilja i oružanih obračuna u Švedskoj, ali i Turskoj.

Osumnjičeni za ubojstvo je švedski državljanin Herbert Oliver Peter koji je sinoć uhapšen na Sokocu, a u pucnjavi je lakše tjelesne ozljede zadobio i Elvir Mutić, također Šveđanin, koji je bio u društvu Harrisa Österdahla. Obojica su bili meta obračuna unutar švedskih bandi u ratu koji traje već neko vrijeme. Na majku Elvira Mutića je ranije ove godine pucano u švedskom Norrköpingu. To je samo jedan od zabilježenih slučajeva nasilja, pucnjava i pokušaja ubojstava koji potresaju Švedsku od rujna ove godine.

Val nasilja u Stockholmu počeo je nakon pucnjave u istanbulskoj četvrti Maslak 6. rujna ove godine. Dvojica nepoznatih naoružanih muškaraca na motociklima otvorili su vatru na grupu osoba koja je sjedila u kafiću, a oni su uzvratili istom mjerom. Napadači su uspjeli pobjeći. Nakon pucnjave, grupa iz kafića ušla je u kombi i napustila prostor. Utvrđeno je da je kombi registriran na švedskog državljanina identificiranog kao I.A. (33).

Nakon toga, policija je uhapsila vozača kombija K.K. (47) i državljane Švedske Richarda Ichoa Markousa (23), Mevludina Mehonjića (31), Elvira Mutića (22) i Salaha Al-Zubeidija (24) iz Norrköpinga, kao i Harrisa Österdahla (30), piše Klix.ba. Harris Österdahl je sinoć ubijen, a prema pisanju švedskih medija on je ranije bio osuđivan za teška kaznena djela povezana s drogom i oružjem. "On je već nekoliko godina poznata osoba u svijetu bandi Stockholma", pišu švedski novinari koji su ga povezali s velikim sukobom unutar kriminalne mreže Foxtrot.

Pušteni na slobodu, došli u Sarajevo

Nakon obračuna u Istanbulu, uhapšeni su pušteni na slobodu sredinom listopada odakle su se uputili u Sarajevo, doznaje Expressen. Švedski list piše da je pucnjava u kafiću bila napad na ogranak narkobande Foxtrot koji vodi Rawa Majid, poznati kriminalca u Švedskoj. Samo nekoliko dana kasnije, majka Ismaila Abda, vođe drugog ogranka Foxtrota koji je u sukobu s Majidom, ubijena je u Uppsali.

Od tada je u Uppsali i Stockholmu uslijedio niz nasilnih zločina i ubojstava. Ukupno šest osoba je poginulo u pucnjavama u Stockholmu i Upsali od 7. rujna.

Sukob Kurdske lisice i Jagode

Smatra se da je većina ovih pucnjava povezana sa sukobom u bandi Foxtrot. Sukob je izbio između dvojice muškaraca koji su nekada bili bliski - Rawe Majida kojeg nazivaju "Kurdskom lisicom" i Ismaila Abdoa kojeg mediji nazivaju "Jagodom". 

Ne zna se na kojoj su strani sukoba bili uhapšeni u Turskoj, a švedski mediji pišu kako se čini da "Kurdska lisica", odnosno Rawa Majid uživa zaštitu turske policije.

Obavještajno-policijski organi u Bosni i Hercegovini sada istražuju što su švedski državljani radili u Sarajevu i jesu li imali kontakte s nekim državljanima BiH i domaćim kriminalnim grupama, piše Klix.ba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.