FOTO U crkvi u Dubrovniku potres oštetio oltar

Foto: Facebook

U POTRESU magnitude 6.1 prema Richteru, u noći s petka na subotu, s epicentrom u Bosni i Hercegovini, a koji se snažno osjetio i u Dubrovniku, zabilježena je materijalna šteta u crkvi Male braće u Dubrovniku te je oštećen oltar.

"Potres 22. travnja 2022. u crkvi Male braće oštetio je dio glavnog oltara. Riječ je o mramornom baroknom oltaru koji je napravljen nakon velikog potresa 1667., u kojem je bila potpuno uništena stara crkva iz 1317. Oltar je smješten ispod luka, a rad je majstora Celija Toshini iz Ancone 1712.", objavilo je franjevački samostan Male braće na Facebooku.

"Na vrhu oltara dva su anđela koji su između sebe imali veliki kameni križ težine oko 100 kilograma, a bio je sidren na tijelo oltara i učvršćen za luk. Uslijed potresa popustila su učvršćenja pa je jedan dio križa pao u kor iza oltara, raspao se, i zadržao se uglavnom na grobnoj ploči biskupa Anđela Franchi koji je tu ukopan 1751. Drugi dio križa udario je u menzu oltara, malo je oštetio, i raspao se u više komada, te se zaustavio u crkvi na podnožju oltara", objavio je na Fejsu fra Stipe Nosić. 

Epicentar je bio u Hercegovini 15 kilometara od Stoca, a potres se osjetio i diljem Dalmacije: Sinju, Splitu, Dubrovniku, Zadru, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci i Puli, kao i u susjednim zemljama - Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji i Sloveniji.

U potresu je poginula djevojka Elmira Sefo (27) nakon što je na obiteljsku kuću u naselju Kukavac u Stocu pala veća stijena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.