FOTO Udruga gradski prostor u centru Splita pretvorila u luksuzne apartmane

Foto: Grad Split

Gradski prostor u samom centru Splita koji je koristila udruga Dan Amor pretvoren je u tri luksuzna apartmana koji su zatim iznajmljivana turistima. Dan Amor je Udruga prijatelja Židova triju gradova - Splita, Jeruzalema i Bet Shemesha, a Grad Split je tek nedavno doznao što se u njihovom prostoru zapravo događa.

"Krenuli smo u kontrolne obilaske svih poslovnih prostora kad sam došla na mjesto pročelnice. Njihovo korištenje se prije nije kontroliralo, što je omogućilo zakupcima da rade što hoće jer su znali da ih nitko neće kontrolirati", rekla je za Index pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita Maja Đerek.

"Najveća zloupotreba koju smo otkrili"

Udruge za gradske prostore plaćaju povlaštenu cijenu koju subvencionira Grad i zabranjeno im je prostor koristiti za bilo što osim djelatnosti koja je navedena u ugovoru o zakupu.

"Ovo je najveća ovakva zloupotreba koju smo otkrili, to je zloupotreba na račun gradskog proračuna. Svi ovakvi prostori će sada biti kontrolirani, pogotovo prostori u kojima su udruge jer se tu radi o zakupu s povlaštenom cijenom", kaže Đerek.

"U slučaju da se otkrije da udruge prostor daju u podzakup ili ga koriste na nedozvoljen način bit će sankcionirane, a prostor će im biti oduzet", ističe Đerek.

"U ovom slučaju smo tražili povrat ključeva koje nam je bivši predsjednik udruge nakon više poziva i vratio", kaže Đerek.

"Skupljamo dokaze, moramo vidjeti koliko je tu zarađeno"

S obzirom na stanje prostora, očito je da je prostor iznajmljivan turistima barem nekoliko sezona, navodi Đerek. 

"Moramo skupiti dokaze i vidjeti koliko je zarađeno na tome. Kad skupimo dokaze, vidjet ćemo hoćemo li podnijeti građansku službu za naknadu štete jer se tu radi o zloupotrebi i šteti za gradski proračun, a možda i prijavu nekim drugim tijelima", kaže Đerek.

Sada će dio prostora vjerojatno putem javnog natječaja biti dodijeljen udrugama, dok će ostatak biti dan u komercijalne svrhe.

"Ovo se više neće moći dogoditi"

Ovo nije jedini slučaj zloupotrebe gradskog prostora, kaže Đerek. Otkriveni su i drugi slučajevi u kojima su gradski prostori dani u nedozvoljeni podzakup, neki prostori su spajani, a pojedini zakupci nisu Gradu platili zakup.

"Ovo se više neće moći dogoditi jer će se strogo kontrolirati i sankcionirati", kaže Maja Đerek.