FOTO Zagađenje mora u splitskoj luci, netko je bacio dizel gorivo u kanalizaciju

JUTROS je u splitskoj gradskoj luci zabilježeno onečišćenje mora. Kako javlja Dalmacija danas, u velikom dijelu luke mogao se osjetiti intenzivan miris goriva.

"Mrlja se prostirala preko kanala. Neka vrsta goriva je kod pothodnika izlazila iz kanala u more. Izlazilo je minimalno dva sata, a je li nafta izlazila na više od jednog kanala, nisam siguran. Cijela luka smrdi na benzin. Sve sam prijavio Lučkoj kapetaniji", rekao je jedan Splićanin za Dalmaciju danas.

Lučki kapetan Željko Kuštera kaže kako je upoznat sa slučajem i da je zgrožen neodgovornošću pojedinaca koji izlijevaju svakakve tvari u šahtove.

"Ne radi se o onečišćenju koje je došlo s brodova, nego je u more kanalima stiglo iz nepoznatog dijela grada. Žalosti me da se neki građani tako olako odlučuju na ovakve nepromišljene radnje", rekao je Kuštera.

Po dojavi o onečišćenju na mjesto događaja odmah je upućen ovlašteni koncesionar, tvrtka CIAN.

"Nismo sigurni je li zagađenje stiglo kroz oborinsku ili običnu kanalizaciju. Radi se o dijelu luke ispod spomenika dr. Franji Tuđmanu. Tamo je izašla manja količina goriva, najvjerojatnije dizel goriva. Stavili smo privremenu branu koja bi trebala spriječiti daljnje širenje ako daljnje količine bude izlazile kroz kanalizaciju. One količine koje su izašle vani apsorbiramo upijajućim krpama i prahom te pratimo daljnji razvoj situacije", rekao je direktor Službe zaštite okoliša u CIAN-u Robert Graovac i dodao kako laki ugljikovodici pri ovakvim temperaturama ispare za 3 do 4 sata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.