Francuski odgovor Americi: Jače ćemo zaštititi domaće firme

Foto: EPA

FRANCUSKA će ubuduće provjeravati ponude ulagača izvan EU koji žele kupiti samo 10 posto udjela u njezinim kompanijama, najavio je ministar financija Bruno Le Maire, signaliziravši pojačanu zaštitu domaće industrije. 

"Trenutno vlada provjerava ponude kupaca koji žele postati vlasnici četvrtine udjela u francuskim kompanijama ili više. Taj ćemo prag trajno sniziti", izjavio je ministar Le Maire danas u novogodišnjem govoru.

Odgovor Americi

Europske vlade moraju pojačati zaštitu domaćih tvrtki, posebno u kontekstu američkog plana koji predviđa ogromnu potrošnju, poručio je francuski ministar. Najavio je da će s njemačkim ministrom gospodarstva Robertom Habeckom u veljači posjetiti Washington kako bi s domaćinima razgovarao o toj temi.

"Založit ćemo se (u Washingtonu) da se pri provedbi Zakona o smanjenju inflacije više uzimaju u obzir europski interesi", naznačio je Le Maire.

Američki Zakon o smanjenju inflacije predviđa velike poticaje za proizvođače ekoloških proizvoda s pogonima u SAD-u i u Europi strahuju da bi, zajedno s nižim cijenama energije, mogao odmamiti njihove tvrtke preko Atlantika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.