Francuska zaplijenila superjahtu šefa ruske državne naftne kompanije

Screenshot: YouTube

FRANCUSKA je zaplijenila superjahtu za koju tvrdi da je povezana s ruskim oligarhom Igorom Sečinom, direktorom ruske naftne kompanije u državnom vlasništvu Rosnefta. Jedan je od Putinovih oligarha protiv kojih je EU nedavno uvela sankcije. Informaciju o zapljeni superjahte je potvrdio francuski ministar financija Bruno Le Maire. 

"Hvala francuskim carinicima koji provode europske sankcije protiv osoba bliskih ruskoj vladi", napisao je Le Maire na Twitteru uz priopćenje za javnost francuskog Ministarstva financija i gospodarstva.

Jahta je "u vlasništvu tvrtke u kojoj je Igor Sečin, direktor kompanije Rosneft, identificiran kao najveći dioničar", dodaje ministarstvo.

Zaplijenili jahtu šefa ruske državne naftne kompanije

U priopćenju se navodi da su francuske vlasti jučer zaplijenile superjahtu Amore Velo, nakon provjere koja je trajala nekoliko sati. Superjahta duga 85 metara zaplijenjena je na jugu Francuske, u brodogradilištu La Ciotat.

Luksuzna jahta duga gotovo 86 metara, koja je u La Ciotat uplovila 3. siječnja i na zapovjednom mostu ima bazen koji se može pretvoriti u helidrom, bila je u brodogradilištu radi popravka i trebala je ondje ostati do 1. travnja. Njezinu unutrašnjost uredio je ugledni arhitekt Alberto Pinto.

"Brod se pripremao za žurno isplovljavanje"

"U trenutku kontrole brod se pripremao za žurno isplovljavanje a da planirani radovi nisu završeni", što je bilo povod za njezinu zapljenu, dodaje ministarstvo.

Ovo je treći brod zaplijenjen u Francuskoj u okviru sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu.

U subotu su francuske vlasti u La Mancheu zaplijenile trgovački brod Baltic Leader koji je, navodi Pariz, u vlasništvu ruske banke PSB-a, a u nedjelju u luci Marseille-Fos ruski teretni brod Viktor Andrjuhin.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.