Francuska uništila 27 milijuna eurokovanica. Razlog je greška oko zvijezda na zastavi

Foto: Profimedia

Francuska je uništila i ponovno iskovala 27 milijuna kovanica jer od EU-a nije zatražila odobrenje za dizajn, nakon čega je utvrđeno da kovanice nisu usklađene s pravilima. Monnaie de Paris, kovnica u Francuskoj, proizvela je kovanice od 10, 20 i 50 centi s novim uzorkom u studenom, ali je kasnije otkriveno da način na koji su prikazane zvijezde na zastavi EU-a nije bio u skladu s vrlo preciznim zahtjevima Europske komisije.

Prema zakonu EU-a, zemlje mogu mijenjati dizajn "nacionalnog" lica eurokovanica svakih 15 godina, ali trebaju zeleno svjetlo Komisije, kao i drugih vlada eurozone, koje moraju biti obaviještene i imaju sedam dana za podnošenje prigovora, piše Politico.

Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u studenom, prije nego što je uputila službeni zahtjev za odobrenje dizajna, ali kovnica je nastavila proizvodnju bez čekanja na odobrenje EU-a. Zatim je stiglo neformalno upozorenje od Komisije u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu s pravilima EU-a, prema dužnosniku francuskog ministarstva gospodarstva koji je izravno upoznat s problemom. 

Dizajn novih kovanica još uvijek tajna

Glasnogovornik Komisije odbio je komentirati prethodnu neformalnu razmjenu informacija s Francuskom, ali je potvrdio da je francuska riznica službeno dostavila ispravljeni dizajn 12. prosinca, koji je 21. prosinca dobio odobrenje EU-a. Nove su kovanice trebale biti predstavljene tijekom posjeta francuskog ministra gospodarstva i financija Bruna Le Mairea prestižnom sjedištu Monnaie u Parizu. 

Nije iznenađujuće da se to na kraju nije dogodilo. Sada je počela igra okrivljavanja između Monnaieja i vlade. Dužnosnik francuskog ministarstva gospodarstva naglasio je da je Monnaie autonomna javna tvrtka, a ne dio francuske uprave. To znači da bi Monnaie u cijelosti trebao snositi troškove ponovnog kovanja novčića.

"Neće biti troškova za francuske porezne obveznike, jer će ih tvrtka apsorbirati u svojim operativnim troškovima", objasnio. Dizajn novih kovanica koje je predložila francuska vlada i potvrdila Komisija još uvijek je tajna te će biti otkriven prije proljeća, priopćilo je francusko ministarstvo gospodarstva.