Francuska zbog terorizma razmatra ustavne reforme: "Prijetnja nikada nije bila ovako velika"

Foto: FAH

FRANCUSKA vlada najavila je da planira uvesti hitne sigurnosne mjere u ustav, kao odgovor na terorističke napade u kojima je u Parizu prošli mjesec ubijeno 130 ljudi.

Usto će se osuđenim teroristima s dvojnim državljanstvom oduzeti francuska putovnica, kazao je premijer Manuel Valls u Parizu, najavljujući mjere.

Vlada je obećala da će dati sigurnosne odgovore na krizne situacije.

U sklopu tromjesečnog izvanrednog stanja, na snazi od islamističkih napada u kojima je ubijeno 130 ljudi, primjenjuju se dosadašnji zakoni kojima se ograničava sloboda kretanja i učvršćuju kontrole na granicama.


Policija je privremeno dobila ovlasti za organiziranje potrage za određenim osobama bez naloga. Po informacijama ministarstva unutarnjih poslova od uvođenja izvanrednog stanja to je primijenjeno u 2.898 slučajeva.

"Prijetnja nikada dosad nije bila ovako velika", rekao je Valls, dodavši da je Francuska suočena s "ratom protiv terorizma, džihadizma i radikalnog islamizma".

Kazao je i da je u Siriju i u Irak dosad otputovalo oko 1.000 francuskih državljana. Ondje su se pridružili islamističkim militantima, a pretpostavlja se da ih je 150 poginulo te da ih se 250 vratilo u Francusku.

Valls je najavio i da će o planiranim ustavnim reformama raspravljati parlament, a potom i članovi Senata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.