Anketare se dosad ismijavalo, ali na francuskim izborima oni su se zadnji smijali

Foto:

IAKO je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj pobijedilo dvoje outsidera, centrist Emannuel Macron koji se nikad dosad nije kandidirao i desna populistkinja Marine Le Pen, rezultat nije bio iznenađujuć.

>>Ankete kažu da će Macron u drugom krugu razvaliti Le Pen

>>Marine Le Pen mogu pomoći još samo teroristi, ali i Rusi će dati sve od sebe

Naime, predizborne ankete već su mjesecima predviđale da će upravo ovo dvoje kandidata proći u drugi krug. Štoviše, konačni rezultati bili su izvanredno bliski prosječnom rezultatu predizbornih anketa, kao što pokazuje donji graf.

 

 

Povodom ove iznenađujuće potvrde točnosti anketa u vrijeme općeg nepovjerenja prema njihovoj pouzdanosti i valjanosti, čemu su doprinijela pogrešna predviđanja Brexita i američkih izbora, Washington Post je razgovarao s Claire Durand, predsjednicom Svjetskog udruženja za istraživanje javnog mnijenja.

Sva predviđanja unutar statističke greške

Francuske anketarske agencije obavile su vrlo dobar posao, smatra Durand, primjećujući kako su rezultati anketa svugdje bile unutar statističke greške u odnosu na rezultate izbora.

Predviđanje za Macrona bilo je točno, za Le Pen lagano precijenjeno, a za radikalnog ljevičara Jean-Luc Melenchona lagano podcijenjeno. Moguće je da je velik broj Francuza koji su namjeravali glasati za socijalista Benoita Hamona ipak dalo svoj glas Melenchonu, s obzirom da je on imao veće šanse za prolaz.

Posebno je zanimljivo da anketari u Francuskoj prema zakonu moraju priložiti svoje podatke o metodologiji Francuskom izbornom povjerenstvu. Francuski anketari, za razliku od onih u drugim zemljama, također pitaju ispitanike kako su glasali na prethodnim izborima.

No iako su koristili ove podatke kako bi prilagodili svoja predviđanja, rezultati su ustvari ostali isti kao i prije prilagodbe. Osim toga, anketari su koristili i kvote za određene demografske skupine, objašnjava Durand.

Ekstremna desnica više nije podcijenjena u anketama

U svakom slučaju, ankete su bile mnogo pouzdanije nego 2002. kada je kandidat Nacionalne fronte, Jean-Marie Le Pen, prvi put izborio drugi krug izbora, na sveopće iznenađenje.

Durand također navodi kako ekstremna desnica više nije podcijenjena u anketama jer se ljudi u Francuskoj "više ne srame reći da glasaju za ekstremnu desnicu".

Što se tiče negativne reakcije na ankete prije britanskog referenduma i američkih izbora, Durand zaključuje da je razloga njihovog pogrešnog predviđanja upravo statistička pogreška, neizostavni element anketa koji se često zanemaruje. Osim toga, vjerojatnost nečije pobjede na izborima na kojima su kandidati ili referendumske opcije izjednačene mora se uzeti s rezervom.

Što se drugog kruga tiče u kojem ankete predviđaju odlučnu pobjedu Macrona, Durand  napominje kako francuski anketari gotovo nikad nisu pogriješili u predviđanju.Štoviše, ono obično bude savršeno točno, što znači da je Macronova pobjeda prilično izvjesna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.